open-navfaktor-logo
search
Zbogom, pameti
Nadomak sela Bakići kod Olova: Do Tvrtkovog obeliska kroz smeće, bagerima uništili šumski put
Velike nakupine smeća u gradovima, njihovoj okolini, na planinskim i riječnim predjelima, na poznatim izletištima, pa čak i historijski važnim mjestima, realnost je kojoj u našoj domovini svjedočimo svaki dan.
04.04.2023. u 18:14
get url
text

Bosanci i Hercegovci, ili barem dobra većina, nažalost, ne cijene prirodna bogatstva koja ih okružuju. Iako na pojedinim mjestima postoje mjesta predviđena za otpad, najveći dio smeća ipak završi tamo gdje mu nije mjesto - u prirodi.

 

Upravo jedna takva slika ljudskog nemara dolazi nadomak sela Bakići kod Olova, u blizini obeliska - vrijednog spomenika iz srednjovjekovne Bosne, kojeg je u 14. stoljeću izgradio najveći bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. 

 

Plastične i limene boce rasute su svuda okolo i to nije sve, bageri uz pomoć kojih se izvlače stabla iz šume, put do obeliska učinili su gotovo nemogućim. Točkovi bagera ostavili su velika udubljenja i trajna oštećenja koja čovjek jedva da može savladati, odnosno preći preko njih.

Obelisk, kao i okolni stećci u šumi, mogli bi biti prava svjetska atrakcija, kada bi i ako bi se ikada osvijestili i počeli cijeniti prirodne i kulturno-historijske ljepote koje imamo. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.