open-navfaktor-logo
search
Borba za Upravu
Nadzorni odbor RMU Banovići ponovo nije proveo naloge Vlade FBiH i premijera Novalića
Sjednica Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići danas je ponovo odgođena, ovoga puta zbog nedostatka kvoruma jer se nisu pojavili članovi Antun Luburić, kao predstavnik malih dioničara, i Edin Kurtić kojeg je imenovala Vlada FBiH.
26.01.2021. u 20:51
get url
text

- Luburić je bolestan, a Kurtić je imao ranije preuzete obaveze. Ono što je važno je da je za današnju sjednicu predložen identičan dnevni red kao prošle sedmice, dakle, nije bilo odluke o sazivanju hitne sjednice Skupštine RMU Banovići, iako su to u više navrata tražili Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić - kaže direktor RMU Banovići Fadil Kudumović.

VEZANI TEKST-Odgođena sjednica Nadzornog odbora: Novalić traži hitnu kadrovsku promjenu u RMU Banovići

Podsjećamo, Skupština Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići trebala je biti održana 6. januara, ali još nije, iako je to ponovo, kao većinski dioničar, tražila Vlada FBiH na sjednici održanoj 14. januara.

Tim povodom Nadzornom odboru i Upravi Rudnika prošle sedmice je pisao i premijer Novalić, koji je naznačio da dnevni red treba sadržavati izbor radnih tijela Skupštine, predsjednika Skupštine i dva ovjerivača zapisnika. Nakon toga, po dnevnom redu trebalo bi se pristupiti razrješenju člana Nadzornog odbora Bege Birparića, koji je imenovan ispred državnog kapitala te umjesto njega imenovati vršioca dužnosti Amira Brigića, koji je dobio saglasnost Vlade FBiH za imenovanje u Nadzorni odbor.

- Sada su na potezu Vlada FBiH i premijer jer je očito da ne postoji volja predsjednika Nadzornog odbora Bege Birparića da sazove Skupštinu - dodaje Kudumović.

Ono što se dešava u RMU Banovići novi je pokušaj predsjednika PDA i dugogodišnjeg gospodara Rudnika Mirsada Kukića da ponovo preuzme kontrolu nad ovim preduzećem u većonskom vlasištvu Federacije BiH.

- Umjesto da se ispoštuju nalozi većinskog vlasnika, Birparić na dnevni red odgođenih sjednica Nadzornog odbora dva puta stavlja imenovanje direktora i Uprave RMU Banovići, iako za to ne postoji saglasnost Vlade FBiH, a za takva imenovanja je mora imati - kaže Kudumović.

Odugovlačenje u provođenju naloga Vlade FBiH ide na ruku Kukiću jer Upravi rudnika mandat istječe 15. fabruara, a pri tome, zbog neodržavanja redovne sjednice Skupštine društva, nisu donesene ni odluke potrebne za neometano tekuće poslovanje. Sve navedeno može dovesti do toga da RMU Banovići zapadne u probleme, a onda će na scenu, vjerovatno, stupiti Kukić, koji je, iako u penziji, predsjednik jednog od sindikata banovićkih rudara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.