open-navfaktor-logo
search
Izmjereno
Naglo pogoršana kvaliteta zraka u glavnom gradu BiH, nezdrav i u Lukavcu i Tuzli
Nakon nekoliko dana kvalitetnog zraka, tokom noći i jutros u Sarajevu je došlo do naglog pogoršanja situacije i zrak je jutros nezdrav za stanovništvo. Indeks kvaliteta izmjeren u 7 sati iznosio je 164.
10.11.2022. u 08:27
get url
text

Upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima zrak je nezdrav za osjetljive grupe na području Lukavac i Tuzle gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 150 i 127.

U takvim uvjetima upozorava se da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je jutros umjereno zagađen na području Banje Luke i Srebrenice u kojima je indeks kvaliteta zraka u 7 sati iznosio 93 i 85. U takvim uvjetima sa kvalitetom zraka neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Kako navode iz Eko akcije, koja prikuplja podatke, sa brojnih mjernih stanica zbog kvarova ili problema u prijenosu podataka jutros nema informacija u vezi sa kvalitetom zraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.