open-navfaktor-logo
search
Širom svijeta
Nagovještaj mubarek mjeseca ramazana: Muslimani obilježavaju odabranu noć Lejletu-l-berat
Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od četiri odabrane mubarek noći Lejletu-l-berat.
06.03.2023. u 21:25
get url
text

Mubarek noć Lejletu-l-berat je večeras nastupila s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore obilježena je prigodnim programima. Centralna svečanost bila je u sarajevskoj Ferhadiji poslije jacija-namaza.

Za muslimane i muslimanke, Lejletu-l-berat je nagovještaj mubarek mjeseca ramazana, a mjesec ša'ban je vrijeme za koje je poslanik Muhammed, a. s., preporučio da se provede u ibadetu, činjenju dobrih djela i pripremi za mubarek mjesec ramazan.

Petnaesta noć ša'bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara, je mubarek noć Lejletu-l-berat. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleci, prema islamskom učenju, počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljanski Nevzet Porić ranije je u razgovoru za agenciju MINA kazao je da se ova noć obilježava "učenjem mevluda, dobrovoljnim namazima, učenjem dova i traženjem oprosta od Allaha."

FOTO: AA

- Vjeruje se da se u ovoj noći otvaraju vrata Božije milosti i oprosta, te da Uzvišeni Bog odlučuje o sudbini svakog pojedinca u narednoj godini. Za muslimane i muslimanke, Lejletu-l-berat je nagovještaj mubarek mjeseca ramazana, a mjesec ša'ban je vrijeme za koje je poslanik Muhammed, a. s., preporučio da se provede u ibadetu, činjenju dobrih djela i pripremi za mubarek mjesec ramazan, kako bismo nastavili s još većim intenzitetom izvršavanja ibadeta i činjenja dobrih djela u vrijeme dok postimo - kazao je Porić.

Istaknuo je da Lejletu-l-berat treba iskoristiti za "obavljanje dobrovoljnih namaza u kućama, učenje Kur'ana, zikra i donošenje salavata na Božijeg poslanika Muhammeda, učenje dova Allahu, dž. š., i traženje oprosta za počinjene grijehe".

Poručio je da su mubarek noći, a naročito Lejletu-l-berat kao Noć oprosta veliko ohrabrenje za vjernike i vjernice "u kojima se mogu povjeriti svome Gospodaru i predati mu svoje želje".

Muftija smatra da nas vrijeme konzumerizma i digitalne tehnologije u kojem živimo, udaljava od duhovnosti, te da je je duši potrebna "duhovna hrana".

- Sve više vodimo računa o materijalnim dobrima, a zapostavljamo pravi smisao ljudskog postojanja kao Božijeg namjesnika na Zemlji. Tradicionalne vrijednosti uz koje smo odrasli, potisnuli smo ih iz svojih života, a prihvatili nametnute obrasce ponašanja i ophođenja s ljudima diktirane različitim društvenim mrežama i takozvanim sviđanjem, odnosno "lajkovanjem", zapostavljajući lične i prisne međusobne kontakte. Mubarek noći su prilika da osvježimo iman, nahranimo dušu, napustimo virtualni svijet, vratimo se u realnost i sagledamo zbilju oko sebe - poručio je Porić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.