open-navfaktor-logo
search
Kantonalno preduzeće
Najam trgovine ili kancelarije u Skenderiji od pet maraka po kvadratu, najviše pogođeni pandemijom
Privredni grad Skenderija raspolaže sa 275 trgovina, a trenutno ih je izdato više od 210, kaže za Faktor direktor Kantonalnog javnog preduzeća Skenderija Amer Kapo.
07.10.2021. u 10:14
get url
text

Ističe da je situacija sa brojem izdatih poslovnih objekata bolja nego prije pet godina.

- Za vrijeme pandemije koronavirusa bilo je izdato manje od 200 trgovina, međutim sada je izdato 210 ili 215, a ima još nekih pedesetak manjih trgovina koje su prazne i dostupne za iznajmljivanje. Cijene su različite u odnosu na zonu, tri su zone, pa se cijene kreću od pet, osam i 13 maraka po metru kvadratnom u zavisnosti od lokacije i veličine i uz to se plaćaju režije – kazao je Kapo.

Navodi da su za zakupce imali razumijevanja tokom pandemije, ali da se naplata vrši redovno.

- Većina izmiruje svoje obaveze, ima nekih starih dugovanja, a mi nastojimo i to da naplatimo – pojašnjava Kapo.

Kapo također ističe kako je od svih kantonalnih preduzeća koronavirus najviše utjecao na Skenderiju.

- Mi se bavimo organizacijom sajmova, koncerata, a dvije i po godine toga nije bilo. Sada smo počeli sa organizacijom sajmova. Poslovanje je stabilno, Vlada i Skupština KS su nam izašli ususret ovih prethodnih godina i dali podršku – kazao je direktor Skenderije, te podsjetio da će naredni mjesec isplatiti sva dugovanja Poreznoj upravi FBiH iz perioda od 2014. do 2016. godine i da neće biti dugovanja prema Poreznoj upravi, te da se situacija stabilizira.

Direktor Kapo kaže da su dosta vremena posvetili organizaciji Zimske čarolije koja se održava na Skenderiji i po čemu je Skenderija prepoznatljiva.

- Proširili smo prostor, nabavili novu atrakciju, ledeni tobogan koji će sigurno oduševiti građane Sarajeva. Značajno nam je da se sredstva u zavisnosti od budžeta ulože u investiranje u objekat. Jedan od najvećih problema je starost objekta, stabilizirali smo poslovanje, ali imamo probleme sa građevinskom konstrukcijom i nekim imovinsko-pravnim problemima – kaže Kapo koji je više od pet godina na ovoj poziciji.

Piatli smo ga zašto ga je Vlada KS poštedila smjene, odnosno kako to da je još na poziciji direktora iako je na mjesto direktora Skenderije došao kao kadar SBB-a.

- Da li su me ostavili na ovoj poziciji, vidjet ćemo. Nisam opterećen time, važno mi je da radim posao u mandatu u kojem sam izabran. U slučaju da neko misli drugačije, neka tako i djeluje. Meni je najvažnije da ono što sam uradio ostaje iza mene i da sam čistog obraza i da Skenderija prije svega bude kompleks koji zaslužuje pažnju građana, a mislim da zaslužuje. Šta će biti u budućnosti, vidjet ćemo. Pomogli su nam da prebrodimo pandemiju koronavirusa i da nabavimo novu opremu - kazao je Kapo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.