open-navfaktor-logo
search
Organizira Unija
Najavljen protest ispred Zavoda Pazarić zbog zlostavljanja štićenika: Nulta tolerancija na svaki oblik nasilja
Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine organizuje mirno okupljanje ispred Zavoda Pazarić u subotu u 15 sati.
17.08.2023. u 18:56
get url
text
Poziv na protest i mirno okupljanje
Poziv na protest i mirno okupljanje

VEZANI TEKST - Delić: Uposlenica koja je zlostavljala štićenika sve je priznala, prijavila je i ostale

Protest organiziraju nakon što je objavljen snimak zlostavljanja štićenika ovog zavoda. Uposlenica koja je zlostavljala štićenika priznala je sve i prijavila sve koji su učestvovali u tom činu, kako je danas kazao federalni ministar rada i socijalne poliitke Adnan Delić. 

Novi snimak objavila je Al Jazeera kojoj su neki od zaposlenih, navode, kazali da je nastao ove godine. Na snimku se može vidjeti kako jedna ženska osoba udara mušku osobu, govori "začepi", uz psovke.

Iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH su na protest u subotu pozvali sve osobe osobe sa invaliditetom, kao i sve građane koji žele da iskažu solidarnost.

- Želimo da svojim prisustvom iskažemo podršku svim osobama koje borave u Zavodu i njihovim porodicama, kao i svim časnim i požrtvovanim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i sa puno empatije. Želimo da pošaljemo poruku da naše društvo i institucije moraju imati nultu toleranciju na bilo kakav oblik nasilja i da počinioci istog moraju biti adekvatno sankcionisani. 

Otkaz jednoj uposlenici nije rješenje problema. Mjesecima tražimo smjenu direktora Zavoda, kojeg smatramo odgovornim za dešavanja u koja je javnost imala uvid. Reakcija nadležnih je izostala.

Tokom skupa ponovit ćemo dosadašnje zahtjeve Unije o kojima se Vlada Federacije BiH nikada nije zvanično očitovala - istakli su iz Unije. 

Zamolili su sve koji planiraju doći na skup da ne nose i ne upotrebljavaju bilo kakve pištaljke, vulvuzele, sirene ili bilo koje druge uređaje koji proizvode zvuk.

- Ne želimo da na bilo kakav način uznemirujemo korisnike u Zavodu Pazarić. Želimo miran i dostojanstven skup na kojem ćemo pokazati čitavoj zajednici da smo vidljivi, da smo ujedinjeni, da smo spremni da savladamo sve izazove koji su pred nama i da istrajemo u borbi za prava osoba sa invaliditetom - naglasili su u pozivu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.