open-navfaktor-logo
search
Obilježavanje početka genocida
Najavljen spektakularan 9. januar: Schmidt mu je dao alat u ruke, ima li Kajganić hrabrosti da zaustavi Dodika
Srpski narod je donio dvije važne odluke. Devetog januara je formirao našu republiku i ponosan sam što sam jedan od učesnika toga, gotovo jedini učesnik tog zasjedanja, koji je politički aktivan, rekao je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska. 
04.01.2024. u 08:46
get url
text

- Ne može neko sa strane doći i nama reći šta ćemo obilježavati. To je isto kao kad bi neko došao i nama rekao da 7. januar nije Božić, tako mi to gledamo - rekao je Dodik u Banjoj Luci. 

On je podsjetio da je "RS nastao 9. januara 1992. godine, a da je kasnije Ustavni sud Bosne i Hercegovine, odnosno strane i bošnjačke sudije u ovom sudu okarakterisale da taj datum nekog vrijeđa, iako ne vrijeđa nikoga".

- Deveti januar je istinski i iskonski dan koji smo mi Srbi na ovim prostorima odredili. Odreći se tog dana, jednako je odreći se sebe, svoje historije, pogaziti sve, prihvatiti da ste spremni da slušate diktat muslimana i stranaca i na taj način mijenjate svoj karakter i obilježje, a to nije moguće - istakao je Dodik.

Poručio je da su "Srbi 9. januara donijeli odluku historijskog karaktera koju su potvrdili na referendumu na kojem su jasno rekli da je 9. januar dan Republike".

- Ne postoji sila koja bi to mogla da zabrani - poručio je Dodik i dodao da je ponosan na narod koji se okuplja tog dana.

Devetog januara 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kao nezavisne cjeline unutar BiH, a s ciljem da je pripoji Jugoslaviji. U februaru je usvojen i Ustav Srpske republike Bosne i Hercegovine.

Osam mjeseci kasnije, tačnije 28. septembra 1992. godine pred Ustavnim sudom Republike BiH pokrenut je postupak ocjene ustavnosti usvojenih akata. U Odluci Ustavnog suda RBiH čiji je predsjednik tada bio Ismet Dautbašić, donesenoj 8. oktobra 1992. godine i deklaracija i Ustav su proglašeni neustavnim.

Ovaj dokument ima historijski značaj, jer se radi o presudi Ustavnog suda RBiH, države koja je u to vrijeme bila nezavisna i suverena država koju su priznale Ujedinjene nacije. Također, Odluka koju je tada donio Ustavni sud RBiH dokaz je da je "Srpska republika BiH" bila paradržavna tvorevina, te da je današnji entitet Republika Srpska nastao i priznat tek u Dejtonu 1995. godine, a ne 9. januara 1992. godine što politička vrhuška entiteta RS nastoji svim silama dokazati.

Bivši član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović 17. januara 2013. godine podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a. Ustavni sud BiH prvi put proglasio je dan RS-a neustavnim 26. novembra 2015, a drugi put 29. marta 2019. kada je osporio Zakon o Danu RS-a.

Neustavan je dio Zakona u kojem stoji da se "na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske". Sud navodi da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika, niti pravo Narodne skupštine tog entiteta da raspiše referendum o tome kojeg će se datuma proslavljati Dan RS-a.

U Haškom tribunalu zbog ratnih zločina osuđen je kompletan politički i vojni vrh entiteta Republika Srpska. Neki na doživotnu robiju, neki su priznali krivnju, neki su odležali kazne. 

Evo kako su završili "osnivači" RS-a na koje je ponosan Milorad Dodik: Momčilo Krajišnik - osuđen na 27 godina zatvora (smanjeno na 20 godina), Biljana Plavšić - priznala zločine, osuđena na 11 godina zatvora, Radoslav Brđanin - osuđen na 32 godine, Radovan Karadžić - doživotna robija, Ratko Mladić - doživotna robija, Nikola Koljević - umro 1997. godine i Velibor Ostojić - umro 2009. godine.

VEZANI TEKST - Schmidt: 9. januar više se neće održavati ovako; Dodik godinu poslije pravi i noćnu paradu, skršit će 1,45 miliona KM

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je prije mjesec dana da je proslava 9. januara kao dana RS-a jasan i direktan propust u dokazivanju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine. Upozorio je da nepoštivanje odluke Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH. 

Ako se do sada, kada god je obilježavan neustavni dan RS-a Tužilaštvo BiH moglo izvlačiti od odgovornosti da ne kažnjava one koji ne poštuju i ne izvršavaju odluke Ustavnog suda BiH, više to nije moguće. 

Prvog jula 2023. Schmidt je nametnuo odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, te entitetskih krivičnih zakona. 

Za službene osobe koje ne poštuju konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, te izricanje zabrana obavljanja službene dužnosti.

Dodik se, podsjetimo, odlučio ovog 9. januara organizirati i noćnu paradu u Banjoj Luci. Za obilježavanje dana kada je ozvaničen početak agresije, genocida, logora, silovanja..., kao predsjednik RS-a dobio je tri puta više novca nego do sada - čak 1,45 miliona KM, umjesto 500.000 KM.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.