open-navfaktor-logo
search
ANP pa mandatar
Najavljeni novi pregovori o formiranju vlasti, Dodik na hlađenju
Posljednje najavljene mjere, prema kojima bi Narodna skupština RS-a donijela određeni stav sa kojim bi se "išlo u pregovore sa FBiH", su legitiman potez jer jedino mjesto na kojem se ti "pregovori" mogu voditi jeste Parlamentarna skupština BiH
04.09.2019. u 14:53
get url
text

Petak će biti nekoliko stepeni hladniji u odnosu na četvrtak i to je, čini se, jedina promjena koju će građani BiH osjetiti nakon 5. septembra, koji je u protelih mjesec dana označavan kao ključni datum i prekretnica za budućnost BiH. Na hlađenju je i šef SNSD-a Milorad Dodik nakon prvobitnih najava o mogućim potezima u Narodnoj skupštini RS-a. 

Ukoliko se do 5. septembra ne imenuje mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH, prijetio je šef SNSD-a Milorad Dodik, na njegov će zahtjev biti sazvana sjednica Narodne skupštine RS-a, na kojoj će se, kako je kazao, raspravljati i donijeti odluke o nadležnostima BiH vezanim Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

- Ja imam razne ideje koje ću predložiti kada za to dođe vrijeme – poručio je Dodik govoreći o najavljenoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Neke od tih ideja su, sudeći prema ranijim prijetnjama, podrazumijevale i oduzimanje nadležnosti SIPA-e ili Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na prostoru entiteta RS, baš kao i oduzimanje nadležnosti državnim pravosudnim institucijama u tom bh. entitetu.

Prijetnje nisu natjerale Dodikove kolege iz Predsjedništva BiH da odstupe od svojih stavova i prihvate mandatara kojem će osnov djelovanja biti kršenje Ustava BiH, zakona i ranije donesenih relevantnih odluka u kontekstu NATO integracija pa je čvrst stav šefa SNSD-a u samo nekoliko dana evoluirao u mnogo pomirljivije tonove.

- Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u Narodnu skupštinu. Obavit ćemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u parlamentu da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore s Federacijom BiH - rekao je Dodik novinarima nakon posljednjeg u nizu sastanaka sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom.

Da nakon 5. septembra slijedi 6., a zatim i novi pregovori o formiranju vlasti, najavio je i Dodikov stranački kolega Nebojša Radmanović.

- Tačno je da istječe rok, ali nakon njegovog isteka ne znači da prestaje važiti dogovor 5. septembra, još će se razgovarati o ovome na bazi Sporazuma za koji smatram da je dobar i na bazi njega može se napraviti Vijeće ministara i raditi dalje. Ukoliko bi se to otezalo, morali bismo preduzeti određene mjere koje su iz vrha SNSD-a najavljene – izjavio je Radmanović.

Posljednje najavljene mjere, prema kojima bi Narodna skupština RS-a donijela određeni stav sa kojim bi se "išlo u pregovore sa FBiH", su legitiman potez jer jedino mjesto na kojem se ti "pregovori" mogu voditi jeste Parlamentarna skupština BiH. Ukoliko stav Narodne skupštine RS-a bude prihvatljiv dovoljnoj većini državnih zastupnika i delegata, on će biti usvojen. Ukoliko ne bude, on će tek ostati politički stav jednog nivoa zakonodavne vlasti u BiH, baš kao što je i Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a, sudeći prema odluci Ustavnog suda RS-a, pravno neobavezujući politički stav i ništa više od toga.

Zagovornik utvrđivanja roka važenja Principa za formiranje vlasti, koje su 5. augusta potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, bio je upravo Dodik, kojem se itekako žuri da što prije svojim kadrovima popuni pozicije u institucijama vlasti i da sa tih pozicija pokušava amortizirati ekonomski krah entiteta RS, a da istovremeno ne iznevjeri mentore kojima je opstrukcija NATO puta BiH i održavanja statusa quo u zemlji strateški geopolitički interes na ovim prostorima.

Mandatar, izvjesno je, neće biti izabran do 5. septembra, a ukoliko Dodik i političke strukture koje on zastupa nastave insistirati na nepoštovanju zakonskih obaveza, novi mandatar će možda biti izabran, ali on neće posjedovati člansku karticu SNSD-a već, moguće je, stranaka koje pripadaju aktuelnoj opoziciji u entitetu RS, a koja, sudeći prema izjavama, adekvatno razumije značenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kao tehničkog dokumenta, a ne automatskog članstva u NATO-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.