open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Najavljeno, ali nije zakonski rok: Hoće li CIK do sutra utvrditi rezultate izbora
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine trebala bi do sutra utvrditi rezultate izbora održanih 2. oktobra, ali još nije potvrđeno da će se to i desiti.
21.10.2022. u 12:03
get url
text

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, je prije nekoliko dana kazao da do 22. oktobra rade na utvrđivanju rezultata.

VEZANI TEKST - Počelo ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a, Arnautović objašnjavao zašto su to naredili

- Do 22. oktobra, kako je zakonom i podzakonskim propisima CIK-a utvrđeno, mi utvrđujemo rezultate, radimo na utvrđivanju rezultata. Ne možemo utvrditi ako postoje određene nejasnoće, problemi kao ovaj (ponovno brojanje galsova za predsjednika i potpredsjednike RS-a, op. a.). Kad utvrdimo te rezultate, dat ćemo prostor da se podnesu zahtjevi za otvaranje vreća, ponovno brojanje i tako dalje, i onda ih potvrđujemo u skladu sa članom 5.30, kad se završe i sudske žalbe, tužbe, prigovori.

Taj rok je 30 dana od dana održavanja izbora. Prilikom tog procesa teoretski je moguće da CIK donese prvu djelimičnu odluku i utvrdi rezultate za jedan nivo, a za drugi ne. Ali to će se zaista u ovom procesu do 22. oktobra utvrditi – odgovorio je Arnautović 13. oktobra, kada je počelo ponovno brojanje listića za predsjednika i potpredsjednike RS-a, na pitanje o dinamici i je li moguće utvrditi izborne rezultate bez da se utvrde rezultati za predsjednika RS-a.

Na pitanje hoće li sutra utvrditi rezultate, iz CIK-a su nam kazali da će javnost biti obaviještena.

Istakli su da je utvrđivanje rezultata izbora do 22. oktobra interni plan i nije zakonski rok, dok potvrđivanje rezultata jeste zakonski rok i on traje 30 dana od dana izbora, u ovom slučaju od 2. oktobra.

Adi Agić, zamjenik direktora Glavnog centra za brojanje, u utorak je rekao da idu tempom da završe do 22. oktobra sve ovo što rade u Glavnom centru. Njegovu izjavu danas nismo uspjeli dobiti.

U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine je navedeno, u članu 5.29, da CIK utvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih ovim zakonom istekom roka za podnošenje prigovora, žalbe, odnosno nakon pravosnažnosti odluka. 

- Propisima Centralne izborne komisije BiH određuju se redoslijed utvrđivanja izbornih rezultata za organe na svim nivoima vlasti, način na koji se detaljan tabelarni prikaz rezultata glasanja stavlja na raspolaganje javnosti, te način objavljivanja izbornih rezultata. Detaljan tabelarni prikaz rezultata glasanja uključuje rezultate na nivou biračkog mjesta po političkim subjektima i kandidatima, s tim da se ne naruši tajnost glasanja - piše u ovom članu.

U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine u članu 5.30 govori se o ponovnom brojanju. U članu 5.32. spominje se rok i to za potvrđivanje rezultata. 

- Nakon završetka ponovnog brojanja glasačkih listića i istekom roka za podnošenje žalbe, odnosno nakon pravosnažnosti odluka, Centralna izborna komisija BiH potvrđuje izborne rezultate za organe na svakom pojedinom nivou vlasti, u roku od 30 dana od dana održavanja izbora - piše u tom članu Izbornog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.