open-navfaktor-logo
search
Redovni kongres
Najesen SDA bira predsjednika: Izetbegović najavio kandidaturu, hoće li mu i ko će izaći na megdan
Predsjedništvo SDA predložit će Glavnom odboru da Kongres na kojem će se birati novo stranačko rukovodstvo bude održan u oktobru. Glavni odbor koji donosi konačnu odluku zasjedat će 27. maja. 
19.05.2023. u 12:40
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Vjerovatno ću ostati predsjednik SDA koja je pobjednička stranka

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nedavno je izjavio kako će biti kandidat za lidera SDA na predstojećem stranačkom kongresu.

Na upit može li se onda očekivati da ostane predsjednik stranke, Izetbegović je kazao:

- Vjerovatno. Mislim da to ide u tom smjeru. Bez obzira na to što bi ovi koji su pocijepali probosanski blok, sada isto učinili i sa SDA.

Osim Izetbegovića, za sada je o eventualnoj kandidaturi za prvog čovjeka SDA progovorio samo državni zastupnik Šemsudin Mehmedović. 

- Pozicija predsjednika SDA se određuje na kongresu. Ima procedura ko kandidira za predsjednika, ima procedura ko bira predsjednika. Da li će se neko drznuti i imati hrabrosti da me kandidira, vidjet ćemo. Ako me zaduže članovi SDA, neću se buniti. Neću odbiti dužnost koju mi povjeri društvo, ali se neću ni laktati - rekao je Mehmedović za politicki.ba. 

Do oktobra 2001. godine predsjednik SDA bio je Alija Izetbegović. Na tada održanom kongresu povukao se sa te pozicije, a za predsjednika je izabran Sulejman Tihić. 

Četvrti kongres je održan 26. maja 2005. godine. Za predsjednika SDA ponovo je izabran Sulejman Tihić. Osim Tihića kandidat je bio i Elmir Jahić. 

Četiri godine poslije delegati su svoj glas opet dali Tihiću. Tada je za protivkandidate imao Bakira Izetbegovića i Adnana Terzića. Na čelu stranke je ostao sve do svoje smrti jer mu je ta pozicija potvrđena i na stranačkoj Konvenciji 1. februara 2013. godine.

Na kongresu održanom 26. maja 2015. za predsjednika SDA izabran je Bakir Izetbegović, a kandidati su osim njega bili Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović. 

Izetbegović je pobijedio i na kongresu održanom 14. septembra 2019. godine. Tada je bio jedini kandidat, te je glasanje obavljeno javno, za razliku od svih prethodnih kongresa gdje je glasanje, u skladu sa Statutom, bilo tajno s obzirom na to da je bilo više kandidata. 

VEZANI TEKST - Jednoglasna podrška: Bakir Izetbegović izabran za predsjednika SDA

Kongres je najviši organ SDA. Čine ga delegati koji se biraju na izborima i delegati po položaju. Delegate kongresa biraju skupštine općinskih / gradskih i organizacije SDA Brčko Distrikta BiH, odnosno skupštine kantonalne / regionalne organizacije.

Broj delegata iz pojedinih općinskih / gradskih organizacija i organizacije SDA Brčko Distrikta BiH utvrđuje Glavni odbor SDA na osnovu kriterija koji se temelje na izbornim rezultatima.

Prema položaju, delegati kongresa su predsjednik SDA, članovi Glavnog odbora, Predsjedništva, Nadzornog odbora i Etičkog odbora, te svi izabrani gradonačelnici / načelnici, vijećnici / odbornici, poslanici i delegati u svim predstavničkim tijelima na svim nivoima vlasti, sa aktivnim mandatom.

Statutom SDA regulisano je i pitanje izbora predsjednika stranke kojeg bira kongres tajnim glasanjem. 

VEZANI TEKST - Kongres SDA bit će održan u oktobru

Kandidat za predsjednika SDA može biti član SDA koji podnese prijavu Izbornoj komisiji SDA, a koju podržava najmanje 30 članova aktuelnog saziva Glavnog odbora ili tri kantonalne / regionalne skupštine ili 15 općinskih / gradskih skupština. Pod općinskim / gradskim skupštinama podrazumijeva se i skupština SDA Brčko Distrikta.

Nakon pristiglih kandidatura, kandidatsku listu sačinjava Izborna komisija SDA, a nakon provedene procedure kandidiranja i ovjere kandidatura. Kandidat koji dobije najveći broj glasova izabran je za predsjednika. Delegati na kongresu će tajnim glasanjem birati i devet potpredsjednika SDA. 

Kandidati za potpredsjednika bit će oni čiju kandidaturu potvrdi Izborna komisija SDA. Njih predlaže najmanje 25 članova Glavnog odbora ili dvije kantonalne / regionalne skupštine ili 10 općinskih skupština SDA. Kandidate za potpredsjednike može kandidirati i predsjednik SDA.

Kandidatsku listu sačinjava Izborna komisija SDA, a nakon provedene procedure kandidiranja i ovjere kandidatura. 

Konačnu listu kandidata za potpredsjednike SDA utvrđuje novoizabrani predsjednik SDA. Izabrani su kandidati koji dobiju najveći broj glasova, uz osiguranje teritorijalne i spolne zastupljenosti.

VEZANI TEKST - Na današnji dan osnovana SDA: "Neće biti komadanja Bosne, za to je garancija snaga koja se rađa u ovoj sali"

Kongres SDA birat će i novi Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti ove stranke.

Između sjednica dva kongresa, najviši organ SDA je Glavni odbor koji broji 115 članova. Jedan dio njih su članovi po položaju, a drugi se biraju na kongresu. 

Članovi Glavnog odbora po položaju, njih 18 su: predsjednik SDA, predsjednici kantonalnih/regionalnih organizacija SDA i predsjednik SDA Brčko distrikta. 

Kongres SDA bira 83 člana Glavnog odbora iz kantonalnih / regionalnih organizacija i organizacije SDA Brčko Distrikta prema strukturi koju utvrđuje Glavni odbor SDA na osnovu kriterija koji se temelje na izbornim rezultatima.

Na Prijedlog predsjednika SDA, članovi Glavnog odbora izabrani na kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju biraju još 14 članova Glavnog odbora radi osiguranja ravnomjernije zastupljenosti svih slojeva članstva (osiguranje etničke, kvalifikacione, spolne, starosne zastupljenosti i zastupljenosti članstva SDA iz inostranstva). Glavni odbor je nadležan da donosi odluke o održavanju redovnog i vanrednog kongresa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.