open-navfaktor-logo
search
Nedosljednost
Najglasniji postali neobično tihi: Optuživali za izborne prevare, pred Tadić se nisu sjetili govoriti o tome
Socijaldemokratska partija (SDP) je pokradena na Općim izborima 2018. godine. Pokraden je i Savez za bolju budućnost (SBB), ali i Naša stranka. Svim tim stranakama su, tvrde, izbornim prevarama ukradene deseci hiljada glasova.
16.10.2020. u 22:12
get url
text

- Nacionalne stranke su dovele krađu glasova do savršenstva – žalio se potpredsjednik SDP-a Zukan Helez nakon posljednjih Općih izbora, tvrdeći da su toj stranci i njenom kandidatu za Predsjedništvo BiH ukradene hiljade glasova.

VEZANI TEKST - Burno na sjednici - Tadić: "Neću odgovarati na Mektićeva pitanja"; Mektić: "Ovo je posebna drskost glavne tužiteljice"

Za procesuiranje izbornih manipulacija, pa tako i krađe glasova, nadležno je i Tužilaštvo BiH. Prva osoba te institucije, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić pojavila se u srijedu pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Član te Komisije je i Zukan Helez, koji je prisustvovao saslušanju Gordane Tadić. U dva i po sata, koliko je trajalo saslušanje, Helez se nije sjetio postaviti upit o izbornim prevarama kojima je pravdao katastrofalan izborni rezultat te stranke.

- Ogroman je broj nepravilnosti i malverazacija na izborima. Kao stranka, podnijeli smo više od trideset prigovora – izjavio je u oktobru 2018. godine Damir Arnaut, tada član užeg rukovodstva SBB-a.

Arnaut je predsjedavajući Komisije koja je saslušavala Gordanu Tadić. Ni on nije osjetio potrebu da postavi upit Tužilaštvu BiH o istragama izbornih malverzacija.

Arnaut je danas član Naše stranke. Ta stranka se također žalila zbog izbornih krađa, a priliku da o izostanku sudskih epiloga "izrešeta" glavnu državnu tužiteljicu imala je i zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić.

O postojanju izbornih manipulacija, naročito onih u vezi s glasanjem iz inostranstva, postoje deseci dokaza, a dio njih je dostavljen i Tužilaštvu BiH. Za one prijave koje su se odnosile na predstojeće Lokalne izbore se ta pravosudna institucija proglasila "nenadležnom", dok je izostao bilo kakav konkretniji rezultat istraga koje su se vodile zbog prevara iz 2018. godine.

Uprkos toj činjenici, niko od članova Komisije se nije dosjetio postaviti Gordani Tadić pitanje u vezi s procesuiranjem izbornih manipulacija, što upućuje na zaključak da taj problem ne doživljavaju kao jedan od prioriteta. Nasuprot tome, javni diskurs je ispunjen optužbama na račun krađe glasova, čime se nerijetko zna amortizirati loši izborni rezultati pojedinih stranaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.