open-navfaktor-logo
search
Uvećavanja od Nove godine
Najniža plaća u entitetu RS 590 KM, a za one sa 20 godina staža oko 625 KM
Od 1. januara 2022. godine u RS-u se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o radu RS-a u kojima je propisano da se najniža plaća uvećava po osnovu radnog staža.
13.01.2022. u 12:04
get url
text

Tako je najniža plaća u ovom entitetu za 2022. godinu 590 KM u neto iznosu, dok će primjenom novih zakonskih izmjena, radnik sa 20 godina radnog staža imati najnižu plaću od oko 625 KM.

Kako su naveli iz Saveza sindikata RS-a, novom zakonskom regulativom otklonjene su ranije nedoumice u pogledu primjene instituta najniže plaće, te onemogućene zloupotrebe poslodavaca.

- Sada je na jasan i nedvosmislen način utvrđena obaveza poslodavca da radniku utvrđeni iznos najniže plaće uveća po osnovu radnog staža. Odlukom Vlade RS-a koja je objavljena u Službenom glasniku RS-a, najniža plaća za 2022. godinu utvrđena je u visini od 590 KM u neto iznosu. Primjenom nove zakonske regulative, radniku koji, na primjer, ima navršenih 20 godina radnog staža, poslodavac je dužan isplatiti najnižu plaću u iznosu od 590 KM uvećanu najmanje za šest posto (uvećanje od najmanje 0,3 posto za svaku navršenu godinu radnog staža), što iznosi 625,40 KM . Na ovaj način, ispravlja se dugogodišnja nepravda prema radnicima koji primaju najnižu plaću, posebno u privrednim djelatnostima – istakli su iz Saveza sindikata RS-a.

Najniža plaćta isplaćuje se za puno radno vrijeme i prosječno ostvarene rezultate rada, koji čine osnovnu plaću radnika. Shodno tome, na iznos najniže plaće, osim uvećanja plaće po osnovu radnog staža, moraju se obračunati i isplatiti i sva druga zakonska uvećanja po osnovu radnog učinka, prekovremenog rada, rada noću, rada na dane državnih i drugih praznika, troškovi obroka i prijevoza.

- Savez sindikata RS-a ostaje i dalje kod ranije zauzetog stava da institut najniže plaće predstavlja zaštitnu kategoriju, koja se primjenjuje samo kod isplate plaće za NК radnike. Isplata najniže plaće radnicima koji obavljaju složenije poslove (KV, SSS, VSS) predstavljalo bi njenu zloupotrebu – saopćili su iz Saveza sindikata RS-a.

Pozvali su i sve radnike da prijave svaku vrstu eventualne zloupotrebe obračuna i isplate najniže plaće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.