open-navfaktor-logo
search
Očekuju se obilne padavine
Najveća opasnost donji tok Drine: Moguće proglašenje vanrednog stanja u RS-u zbog poplava
Predstavnici nadležnih službi i Vlade RS-a upozorili su danas na mogućnost velike količine padavina i poplave, posebno na području Hercegovine i Podrinja, i apelovali na građane i sve lokalne zajednice da situaciju shvate ozbiljno i da se ponašaju odgovorno.
16.01.2023. u 13:53
get url
text

Početak velikih količina padavina očekuje se od večeras, a v.d. direktor Uprave civilne zaštite RS (RUCZ) Milan Novitović je kazao da ne isključuje ni mogućnost da se proglasi vanredno stanje u pojedinim dijelovima RS-a.

Najveća opasnost je donji tok Drine gdje nikada nije izgrađen drinski nasip, a prijeti i velika količina padavina koja se najavljuje u Crnoj Gori i odakle bi poplave mogle da se, preko Čemernog, prenesu na sliv Drine.

Nadležni tvrde da ipak nema mjesta panici, ali da je potrebna odgovornost i oprez jer bi šteta nereagovanjem bi bila velika.

- RUCZ je organizovala tri centra u Foči, Višegradu i Trebinju odakle će se pratiti cijela situacija i koordinirati. Neophodna je saradnja sa lokalnim zajednicama, i da građani kompletnu situaciju shvate ozbiljno - kazao je Novitović.

Dodao je da ako se urade sve mjere, štete će biti minimalne, i podvukao da svi načelnici i gradonačelnici treba da preduzmu sve na lokalnom nivou.

- Ako bude elemenata za krivičnu odgovornost, nećemo se libiti da je tražimo ukoliko bilo koji načelnik ne bude postupao u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama. Ako se obistine prognoze HMZ-a, vjerovatno će se ići u proglašenje vanrednog stanja na dijelu teritorije RS-a koji bude pogođen poplavama – kazao je danas Novitović.

Direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović tvrdi da je Vlada RS-a, nakon polava 2010. i 2014. godine, uložila mnogo na saniranju postojećih sistema odbrane od poplava i izgradnji novih.

- Najveća bojazan je donji tok rijeke Drine i za Semberiju. Nemamo drinski nasip. Imali smo pokušaj 2014. godine, Vlada RS-a je obezijedila novac, urađen je projekat, ali veliki broj mjesnih zajednica je bio protiv toga. Potpunu zaštitu i sigurnost možemo imati samo kada uradimo taj nasip - kazao je Milovanović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Savo Minić apelovao je na oprez.

- U ovom monentu je potrebno napraviti procjenu vremenske prognoze i hidrologije. Upravo smo dobili informaciju da u Mostaru ima olujnog nevremena i grmljavine i da imaju pojačane padavine na sjeveru RS-a. To može dovesti do dva scenarija. Jedan od njih je da, ukoliko se prenese nevrijeme iz Crne Gore kao i dio tih padavina u korito Drine, možemo imati alarmantan scenario. Ako postupimo u skladu sa svim uputstvima, ispoštujemo apele, sigurno je da će šteta biti najmanja moguća. Bolje sve ovo dići na alarmantan, ali ne paničan nivo, nego da nas nešto iznenadi – poručio je Minić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.