open-navfaktor-logo
search
Urađen akcioni plan
Nakon 64 godine: Popis poljoprivrede u BiH planiran od 1. oktobra do 15. decembra, evo šta su rizici
Popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini planira se provesti u periodu od 1. oktobra do 15. decembra ove godine, piše u tek sačinjenom prijedlogu akcionog plana za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u BiH 2023-2026.
04.03.2024. u 07:36
get url
text

Planirano je da popis bude finansiran iz državnog, entitetskih i budžeta Distrikta Brčko, te iz sredstava tehničke podrške EU delegacije.

Ovaj prijedlog upućen je na konsultacije nakon čega treba doći pred Vijeće ministara BiH. Rad na njemu trajao je devet mjeseci. Tačnije, Interresorna radna grupa za pripremu ovog akcionog plana formirana je odlukom Vijeća ministara BiH donesenom 1. juna prošle godine.

Prethodno je, prije nekoliko dana, predložena izmjena ove odluke u smislu da članovi i sekretar Innerresorne radne grupe imaju pravo na 550 KM naknade mjesečno za mjesec kada je održan sastanak i pod uvjetom da su bili na sastanku, i to od dana imenovanja članova pa dok ne izvrše svoje zadatke. 

U ovoj radnoj grupi ima 17 članova, među njima direktora državnih statističkih institucija.

Kako je navedeno u prijedlogu akcionog plana, posljednji cjeloviti Popis poljoprivrede proveden je 1960. godine, dok je 1969. godine proveden metodom uzorka.

- Sektor poljoprivrede je jedan od najvažnijih sektora bosanskohercegovačke ekonomije. Karakterizira ga veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava koja ipak značajno doprinose BDP-u zemlje. Iako Popis poljoprivrede nije proveden, statističke institucije u Bosni i Hercegovini procjenjuju da značajan dio bosanskohercegovačkog stanovništva živi u seoskim, poljoprivrednim područjima – piše u akcionom planu, te je istaknuto da nedostatak pouzdanih i tačnih poljoprivrednih, ali također i katastarskih podataka čini razvojne politike i strategije teškim, ako ne i nemogućim.

Navedeni su i rizici koji mogu ugroziti planirani termin provođenja popisa, a radi se o kašnjenju s raspisivanjem javnog konkursa za nabavku softvera i hardverske opreme, dužini trajanja javne nabavke i isporuke opreme, te nemogućnosti pravovremenog osiguranja potrebnog broja popisivača i njihove obuke zbog nedostatka radne snage.

U Interresornoj radnoj grupi za pripremu akcionog plana, prema predloženim izmjenama odluke, su direktorica Agencije za statistiku BiH i njeni zamjenici Vesna Ćužić, Radmila Čičković, Adnan Cerić, te Lidija Lukić, Fahrudin Subotić. Tu su i direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić i pomoćnica direktora Dijana Simanić, direktor Zavoda za statistiku RS-a Darko Milunović...

Članovi radne grupe za popis poljoprivrede BiH

Članovi radne grupe za popis poljoprivrede BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.