open-navfaktor-logo
search
Pitaju penzioneri
Nakon akontativnog povećanja penzija u FBiH od pet posto, koliko će povećanje biti u aprilu?
Redakciji Faktora obratilo se više penzionera sa pitanjem da li se uopće zna za koliko će biti povećane penzije 15. aprila, ako je sada akontativno pet posto.
30.01.2024. u 14:43
get url
text

Oni su sebi povećali plaće za 400 KM, 500 KM 

- Neprestano spominju aktontativno povaćenje. Zna se šta je akontacija, to je isplaćivanje unaprijed. Je li tih pet posto sve što će nam isplatiti u ovoj godini a sebi su u Vladi Federacije BiH povećali plaće za 400 KM i 500 KM?

Nama treba da je dovoljno tih 20-30 KM a njima nije više hiljada KM koliko primaju uz benefite fotelja na koje su zasjeli pa su sebi još povećali.

Osim toga, prošle godine u ovo doba, kada je premijer bio Fadil Novalić, penzije su nam povećane akontativno za 11,1 posto i plus u aprilu i poslije toga. U RS-u su penzije povećane za 9,2 posto, samo ovdje pet posto - ogorčeni su penzioneri.

VEZANI TEKST - Penzije u FBiH povećane za 11,1 posto

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje nam je rečeno kako je rano govoriti o tome koliko procenata nakon akontativnog povećanja sada u januaru, ostaje kod redovnog usklađivanja u aprilu.

- Pa ne zna se jer još nisu objavljeni službeni podaci. Koliko tačno, znat ćemo kada budu poznati pokazatelji. Ono što se bude isplaćivalo u maju razlika će biti od januara - rekao nam je Tomislav Kvesić portparol Zavoda PIO FBiH.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem članom Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH

Insistirat ćemo na 13. penziji 

- U budžetu su za povećanje penzija predvidjeli 317 miliona KM. Pored ovih sadašnjih pet posto računamo i na povećanje penzija za nekoliko posto i 15 aprila. I ta razlika će biti isplaćena od januara - govori nam Trakić.

Dodaje kako još nisu dobili povratnu informaciju iz Vlade FBiH o njihovom zahtjevu za isplatu 13. penzije u iznosu od po 640 KM.

- I mi preživljavamo udar inflacije i ako Vlada sebi može povećati primanja treba i nama da se pomogne jer smo mi pretrpjeli najviše. Insistrat ćemo na tome, na 13. penziji - poručio je Trakić podsjetivši kako se ove godine održavaju lokalni izbori u našoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.