open-navfaktor-logo
search
Redovne obaveze
Nakon alarmantnog dopisa iz USK: Ministarstvo odbrane BiH pojasnilo zašto se izvlači oružje u Hrvatsku
Nakon zabrinjavajućeg dopisa Vlade Unsko-sanskog kantona u kojem se navodi kako se iz kasarne Oružanih snaga "Adil Bešić" u Bihaću u velikim količinama izvlači naoružanje u smjeru Graničnog prijelaza Izačić i da se ono izvozi u Hrvatsku, upitali smo Ministarstvo odbrane BiH o čemu se radi.
24.08.2023. u 11:39
get url
text

VEZANI TEKST - Premijer Ružnić: Po čijem nalogu se razoružavaju Bošnjaci i izvlači oružje iz kasarne "Adil Bešić" u Bihaću?

Kako su pojasnili za Faktor, Ministarstvo odbrane redovno izvršava obaveze prema zagrebačkoj firmi Scout, a na osnovu presude Suda Bosne i Hercegovine.

- Dakle, riječ je o realizaciji ugovora koja su entitetska ministarstva odbrane sklopila sa Scoutom, a nakon ukidanja entitetskih ministarstava odbrane, obaveze su prenesene na pravnog nasljednika, odnosno Ministarstvo odbrane BiH – kazala nam je Uma Sinanović, portparolka Ministarstva odbrane BiH.

Hrvatska firma Scout i ranije je vršila pljenidbu neperspektivnog naoružanja i municije iz OSBiH, po presudi državnog suda, a na osnovu ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

Podsjetimo, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić zatražio je od državnih institucija pojašnjenje zbog čega se tolika količina naoružanja i po čijem nalogu kao i pod čijom kontrolom izvlači iz kasarne "Adil Bešić" u Bihaću i izvozi iz BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.