open-navfaktor-logo
search
Sigurnosne provjere
Nakon "anonimne prijave": Tužilaštvo naredilo istragu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Osmana Mehmedagića, generalnog direktora OSA-e BiH, Selme Cikotića, ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, te Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg radnika OSA-e BiH i aktuelnog člana Drugostepene komisije Vijeća ministara BiH za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja.
02.12.2020. u 13:55
get url
text

VEZANI TEKST - Novi udar na državu: Tužilaštvo BiH vrši pritisak, kome se želi omogućiti pristup tajnim podacima?

Kako je danas saopćeno iz Tužilaštva BiH, na teret im se stavlja izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti u vezi s nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu komisije.

To je, prema navodima Tužilaštva, izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosih provjera.

Podsjećamo, i ovo je jedan od niza predmeta Tužilaštva BiH formiran na osnovu "anonimne prijave". Postupajući tužilac je Oleg Čavka.

Istraga je pokrenuta zbog navodne sumnje da su članovi Komisije imenovani protivno zakonskim odredbama. Sporna su, navodno, imenovanja dva člana Komisije, Ismaila Sarića i Muriza Druškića.

Sarićevo imenovanje je "sporno" jer je prethodni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić predložio Sanjina Prašovića, te zbog navodnog "neispunjavanja zakonom propisanih uvjeta za članstvo". Druškiću "na teret stavljaju" to što je ranije ove godine penzionisan (ali je i dalje uposlenik OSA-e po ugovoru na određeno vrijeme). Radno-pravni status Druškića u OSA-i BiH ne predstavlja nikakvu prepreku za članstvo u Komisiji, rečeno je ranije Faktoru u Ministarstvu sigurnosti.

Osporavanje njihovog članstva, kako je Faktor ranije pisao, rezultat je potrebe za stjecanjem kontrole nad radom Komisije i donošenjem odluka, kojim bi se omogućio pristup tajnim podacima osobama kojima je ta mogućnost ranije uskraćivana, ili čiji je pristup upitan zbog postojanja zakonskih prepreka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.