open-navfaktor-logo
search
U hotelu Meriot
Nakon Dodikovih prijetnji: Schmidt sutra u Banjoj Luci, sastanak s njim odbili Trivić i Vukanović
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, sutra bi trebao biti u Banjoj Luci, nakon što je prethodno predsjednik entiteta RS Milorad Dodik tvrdio da u RS-u "pripremaju uredbu o hapšenju i deportaciji Schmidta", a potom je promijenio pa kazao da neće biti primijenjena sila ako Schmidt dođe u RS, ali da je poruka da u nju nije dobrodošao.
11.09.2023. u 21:16
get url
text

VEZANI TEKST - Dok Dodik igra "toplo-hladno" sa Schmidtom, u sjeni ostaju njegove prijetnje o secesiji RS-a zbog državne imovine

Da Schmidt sutra ima sastanak u Banjoj Luci potvrdili su Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, i Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska, koji su objavili da na sastanak neće doći.

- Nakon što sam zvanično dobila poziv za sastanak sa Schmidtom, sutra u Banjoj Luci, odgovorila sam negativno i neću prisustvovati navedenom sastanku. Molim ostale aktere političke scene da ne govore u moje ime i u ime Narodnog fronta. Mail sam poslala sat vremena nakon njegovog zvaničnog prijema, čim sam bila u prilici da to učinim. Razloge odbijanja sastanka ne moram detaljno obrazlagati. Ovo je bio jedinstven stav svih članova predsjedništva Narodnog fronta i nikakvog kolebanja po ovom pitanju nije bilo - objavila je Trivić na svom Facebook profilu.

Vukanović je na svom blogu napisao da je danas oko 17 sati dobio e-mail, te telefonski poziv iz ureda Christiana Schmidta, i poziv na sastanak sutra u 13.30 sati u hotelu Meriot u Banjoj Luci.

- Odmah sam odgovorio da ne želim doći na sastanak, koji predstavlja klopku za opoziciju, sa ciljem kompromitacije, i detaljno obrazložio razloge svog nedoslaska - naveo je Vukanović.

Iz OHR-a nije zvanično najavljen sastanak. Schmidt je prije nekoliko dana u intervjuu za FAZ tek najavio, komentirajući Dodikove prijetnje, da u RS "narednih dana i sedmica stvarno imam termine, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Njih ću ispoštovati, a gospodin Dodik ne bi trebao nastaviti sa svojim egocentričnim ludostima, jer će jedina osoba koja će se zbog toga stvarno naći u krizi biti on sam".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.