open-navfaktor-logo
search
Osuđuju pritiske
Nakon Dodikovih prozivki VSTVBiH podržao rad tužilaca u RS-u
Povodom neprimjerenih komentara člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi rada tužilaca entitetskog javnog tužilaštva RS-a i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru vezano za istragu ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da izrazi svoju punu podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristranom radu Tužilaštva RS-a i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, saopćio je VSTV.
28.03.2022. u 14:55
get url
text

Naglašavaju da kao sistem cijene svaku konstruktivnu kritiku, ali ujedno osuđuju i svaku vrstu pritisaka na rad ovih tužilaštva i njihovih tužilaca, posebno onih koji su direktno angažovani u navedenoj istrazi i koji su zbog toga izloženi neprimjerenim komentarima i uvredama, te posebno prijetnjama vezanim za status nosilaca pravosudnih funkcija.

VSTV BiH izražava zabrinutost zbog insinuacija koje stvaraju pogrešnu predstavu javnosti o mogućem nezakonitom i pristranom postupanju Tužilaštva RS-a i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru i poziva sve političke aktere, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, medije i građane da se suzdrže od neprimjerenih komentara i uvreda nosilaca pravosudnih funkcija i na taj način narušavanja reputacije i povjerenja građana u pravosudne institucije.

VEZANI TEKST - Udruženje tužilaca RS-a: Dodik je direktno ugrozio istragu ubistva Radenka Bašića

VSTV BiH ujedno poziva organe gonjenja da intenziviraju saradnju, imajući u vidu i da je ova situacija pokazala da postoji potreba za unaprjeđenjem i jačanjem saradnje u krivičnom postupku, saopćio je VSTVBiH.

Dodik je ranije referirajući se na ubistvo Radenka Bašića i istragu samog ubistva, rekao da bi tužioci iz RS-a "trebali iz moralnih razloga podnijeti ostavke".

- Ukoliko se ne povuku sami, razmislit ćemo dobro da li nam trebaju takvi tužioci. I znam, opet će neko reći da se miješam u posao koji nije moj, ali isto tako znam da ove ubice nisu uhapšene da bi se itekako našao neko ko bi meni postavio pitanje kako još nisu pronađeni - rekao je Dodik.

Dodik je također, govoreći o ubistvu Radenka Bašića, optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i entitetsko javno tužilaštvo RS-a za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju počinioca ovog krivičnog djela.

Dobio je žestok odgovor iz Tužilaštva RS-a koje mu je poručilo da iznosi neistine i da je "pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih osoba i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela". Dodik se, naveli su iz Tužilaštva RS-a, poziva na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem.

Reagirali su i iz Udruženja tužilaca RS-a ističući da je Dodik direktno ugrozio istragu ubistva Radenka Bašića.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.