open-navfaktor-logo
search
Traga se za 70 osoba
Nakon ekshumacije 12 tijela: Na Igmanu nastavljena potraga za žrtvama iz Donjih Hadžića
U petak je završena ekshumacija iz grobnice za koju je utvrđeno da se radi o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića
10.06.2019. u 15:10
get url
text

U narednim danima bit će nastavljeno traganje za posmrtnim ostacima na lokaciji Lokvice - Golo Brdo, gdje je prošle sedmice pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 12 kompletnih tijela žrtava, saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

Kako se navodi u saopćenju, istražitelj Tužilaštva BiH i danas se nalazi na terenu na ovom lokalitetu, gdje će se nastaviti potraga za posmrtnim ostacima, žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Donjih Hadžića, koji su nestali u ljeto 1992. godine.

- Nakon što je sa prve lokacije izvađeno ukupno 12 tijela žrtava, pretraga se nastavlja na drugoj lokaciji na širem lokalitetu od ukupno tri lokacije za koje prema inicijalnim informacijama i izjavama svjedoka, postoji mogućnost da se nalaze tijela određenog broja žrtava. Radi se o prirodnim jamama-vrtačama, te je pristup lokacijama dosta otežan - saopćili su iz Tužilaštva.

Kako su naveli iz Tužilaštva, potraga se nastavlja za posmrtnim ostacima najmanje pet osoba, od koji su tri žrtve ženskog spola.

U petak je, podsjećamo, završena ekshumacija iz grobnice za koju je utvrđeno da se radi o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića.

- Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina, sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, u ljeto 1992. godine. Nekima od žrtava bile su vezane noge vojnim opasačem – kazala je glasnogovornica instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Osim odjeće i obuće pronađeni i lični predmeti žrtava, kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, kao i nešto nakita.

VIDEO: INO BiH

Porodicama koje su se našle na lokaciji dopušteno da pregledaju posmrtne ostatke, a neki od njih su prepoznali lične stvari svojih najmilijih.

- U potrazi za nestalima u narednom periodu na ovom terenu će se nastaviti rad, te će se proširiti potraga na ovom mjestu, kao i na još dva lokaliteta. Još se traga za više od 70 nestalih osoba sa područja Hadžića - kazala je Fazlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.