open-navfaktor-logo
search
Godina obećanja
Nakon fijaska sa fiskalnim zakonima, hoće li Vlada FBiH prihvatiti prijelazno rješenje opozicije?
Nakon što je aktuelna vlast godinu dana obećavala pa na kraju odgodila fiskalne zakone koji bi omogućili pompezno najavljivanu minimalnu plaću od 1.000 KM od prvog dana nove godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) mogla bi na kraju prihvati prijedlog federalnih zastupnika Admira Čavalića (SBiH) i Irfana Durića (NES).
11.12.2023. u 10:48
get url
text

VEZANI TEKST - Mijatović opet obećava: Do 1. januara će biti usvojeni zakoni koji će omogućiti da minimalna plaća bude 1.000 KM

Riječ je o prijedlogu da 400 plus KM bude neoporezivo, a što bi omogućilo poslodavcima da dignu plaće. Ovaj prijedlog do sada je dva puta obaran kao dopuna dnevnog reda na federalnom parlamentu.

Zastupnici većine pravdali su to time da će Vlada FBiH ponuditi set fiskalnih zakona. Međutim, prije nekoliko dana federalni premijer Nermin Nikšić prihvata isti prijedlog i prebacuje fiskalne zakone za narednu godinu.

Nikšić je izjavio da set fiskalnih zakona može biti vrlo aktuelan u prvom kvartalu sljedeće godine čime je praktično priznao da primjena novih fiskalnih zakona neće početi od 1. januara naredne godine, kako je to obećavano iz Vlade Federacije BiH.

- Naš prijedlog je prijelazno rješenje do usvajanja seta fiskalnih zakona. Međutim, prema neformalnim informacijama, naš prijedlog će prihvatiti Vlada FBiH, ali tako što će ići kroz odluku Vlade, a ne kroz parlamentarnu proceduru - izjavio je za Faktor Čavalić.

On se osvrnuo i na davanje neopreznih izjava i obećanja koje vlasti daju građanima, a koje ne ispune.

VEZANI TEKST - Mijatović: Od 1. januara minimalna plaća u FBiH 1.000 KM

- To je greška u komuniciranju, mora se biti oprezan. Posebno o tome moraju voditi računa izabrani zvaničnici. Volio bih da je Vlada FBiH bila u pravu, a ne ja i kolega Durić. Nisam zadovoljan. Građani, privrednici i radnici u Federaciji ispaštaju - poručuje Čavalić.

Podsjetimo, federalni ministar Vojin Mijatović izjavio je u oktobru da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu plaću u regiji.

Mjesec kasnije, izmijenio je izjavu rekavši da će u Federaciji od 1. januara će biti usvojeni zakoni koji će omogućiti da minimalna plaća bude 1.000 KM.

Sada je sasvim jasno da ni od jednog nema ništa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.