open-navfaktor-logo
search
"Niko neće u belaj"
Nakon Gordane Tadić malo ko želi u "vruću stolicu" glavnog tužioca, Kajganić najzagrijaniji
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine raspisalo je prije nekoliko dana konkurs za izbor više nosilaca rukovodećih pravosudnih funkcija, među kojima je i izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
10.05.2022. u 07:43
get url
text

Posao glavnog tužioca trenutno obavlja vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić, koji je imenovan nakon smjene bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić, za čijeg je upravljanja ovom institucijom, prema mišljenju mnogih, povjerenje u rad ove pravosudne institucije palo na najniže grane u historiji njenog postojanja.

Kajganić nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da će predati prijavu na raspisani konkurs. Kaže i da ne zna ko se još od njegovih kolega prijavio ili namjereva prijaviti jer je još sve prilično svježe.

- Pretpostavljam da bi se krajem sljedeće sedmice moglo više o tome znati - kaže Kajganić.

"Niko se pretjerano ne zalijeće"

Za razliku od vršioca dužnosti glavnog tužioca Kajganića, drugi tužioci s kojima smo razgovarali nisu još načisto da li će se prijaviti na konkurs. Kako saznajemo od izvora iz Tužilaštva BiH, niko se baš pretjerano i ne zalijeće da konkuriše za ovu poziciju.

- Čak i kolege koje su ranije spominjale da hoće, sad su promijenile mišljenje. Očito je da niko neće u belaj - kazao nam je jedan od sagovornika iz Tužilaštva BiH, uz uvjet anonimnosti.

Iskusna državna tužiteljica Diana Kajmaković, šefica Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, prilikom izbora vršioca dužnosti glavnog tužioca važila je za favorita, ali je ipak izabran manje iskusni Kajganić. Ona je za Faktor također kazala da još nije donijela definitivnu odluku, iako je u nekim ranijim medijskim istupima najavila mogućnost kandidature.

- Vjerujte da nisam još ništa odlučila - kazala nam je Kajmaković.

I tužilac Mirosalv Janjić, jedan od kandidata na prošlom izboru za glavnog tužioca, kaže da još nije donio odluku da li će se i ovaj put prijaviti za tu poziciju.

- Pravo da vam kažem, nisam o tome još duboko razmišljao, pa da bih vam mogao sa sigurnošću reći ni da hoću ni da neću - kazao je Janjić za Faktor. Na naše pitanje da li to znači da ima i neke razloge za i neke protiv, kazao je "otprilike tako nekako".

Sličan odgovor dobili smo i od državnog tužioca Dubravka Čampare, koji doduše ranije nikad nije konkurisao za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ali je bio jedan od kandidata za glavnog federalnog tužioca.

- Ne znam još da li ću se prijaviti, ali odgovor je bliže ne, nego da - kazao nam je Čampara.

Dubravko Čampara

Trenutni vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić na tu poziciju imenovan je 20. oktobra prošle godine, nakon što je izabran između četiri zamjenika glavne tužiteljice. Pored Kajganića, u igri su bili još i Diana Kajmaković, Ozrenka Nešković, te Ismet Šuškić.

Izabran je iako su pojedini članovi VSTV-a isticali da ima najmanje tužilačkog iskustva, a predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, koji je tada predložio tužiteljicu Kajmaković, za njega je kazao kako je "pozitivna osoba, ali imajući u vidu njegovu mladost, on će tek za koju godinu biti dobar tužilac".

- Mislim da se može procijeniti da li sam radio taj dio na zadovoljavajući način i da će VSTV biti u stanju da to ocijeni. Smatram da nije bilo nekih pretjeranih problema, dosta se uradilo - kazao nam je Kajganić, upitan da prokomentira to što mu se spočitavalo da je nedovoljno iskusan.

Milanko Kajganić

On je, inače, 2014.imenovan na poziciju tužioca državnog Tužilaštva, a za zamjenika glavne državne tužiteljice izabran je 2019. godine, zajedno s Dianom Kajmaković.

Nakon što je postavljen za vršioca dužnosti glavnog tužioca, Kajganić je Kajmaković postavio za šeficu Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Nacionalni ključ

Visoko sudsko i tužilačko vijeće svakako će prilikom odabira najboljeg kandidata, po već ustaljenoj praksi, voditi računa i o takozvanom nacionalnom ključu, odnosno nacionalnoj zastupljenosti na rukovodećim pravosudnim funkcijama.

Iako zvanično u konkursu nije navedeno koja je poželjna nacionalnost kandidata, što bi svakako bilo i u suprotnosti sa zakonom, sigurno će i to biti nešto što će se cijeniti prilikom odabira kandidata.

- Nisam o tome razmišljao. VSTV će o tome voditi računa, oni će ocijeniti na koji način će se zadovoljiti taj nacionalni ključ. Što se toga tiče, ja ću se prijaviti. U krajnjem slučaju u konkursu nije ni naznačena nacionalna pripadnost - kaže Kajganić.

Poznato je da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija Bošnjak, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec dolazi iz reda Ostalih, a državni ministar pravde Josip Grubeša je Hrvat, pa se nameće zaključak da najveće šanse za izbor na mjesto glavnog tužioca ima kandidat koji dolazi iz reda Srba.

Međutim, kako ističu naši sagovornici iz pravosuđa, to ne mora biti slučaj. Napominju da se i ranije dešavalo da se na čelu pravosudnih institucija nalaze pripadnici istog naroda, kao što je bio slučaj sa nekadašnjim glavnim tužiocem Miloradom Barašinom, koji je tu funkciju obnašao dok se na čelu VSTV-a nalazio Milorad Novković, također pripadnik srpskog naroda.

Tužiteljica Kajmaković kaže da se to nikad ne zna i u svakom slučaju ne bi smjelo biti presudno.

- Treba gledati da na toj poziciji bude neko ko je apsolutni profesionalac, koji će raditi isključivo po zakonu i kao takav pokrenuti i Tužilaštvo BiH, ali i ostala tužilaštva na nižim nivoima, jer iako mi nismo hijerarhijski nadređenim ostalim tužilaštvima, ipak bi to bio impuls. Dakle, neko ko će pokrenuti procese, i onda će ići i predmeti visoke korupcije, organizovanog kriminala i svega onoga što od nas očekuje Evropska unija i prije svega građani Bosne i Hercegovine - kaže tužiteljica Kajmaković.

Diana Kajmaković

Pravni stručnjaci slažu se u mišljenju da glavni državni tužilac mora biti prije svega izuzetno stručna, visokomoralna i pravedna osoba. To mora biti neko dorastao toj funkciji koji će na pravi način odgovoriti na sve izazove koja ona sa sobom nosi.

Dosadašnje iskustvo, a uzevši u obzir da nijedan od četiri nekadašnja glavna tužioca nije dočekao da mu istekne mandat, govori da im je svima falila poneka od tih osobina.

Niko nije dočekao kraj mandata

Gordanu Tadić smijenio je VSTV nakon što joj je utvrđena disciplinska odgovornost. Teretila se za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS). Također joj je stavljeno na teret propuštanje obaveze da osigura pokretanje postupka sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH.

Njen prethodnik Goran Salihović također je smijenjen odlukom disciplinske komisije, zbog nepravilnosti u radu. Trenutno je privremeno suspendovan do okončanja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog zloupotrebe položaja.

Milorad Barašin je smijenjen nakon disciplinskog postupka pokrenutog zbog kontakata sa Slobodanom Tešićem, koji se dovodio u vezu s međunarodnim krijumčarenjem oružja, te je kao tužilac nastavio raditi u Tužilaštvu do svoje smrti.

Prvi izabrani glavni tužilac Marinko Jurčević napustio je tu poziciju, bez da su ikada u javnosti zvanično obrazloženi razlozi za takvu njegovu odluku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.