open-navfaktor-logo
search
Rudnik soli Tuzla
Nakon hapšenja Bijedića i ostalih: Ukinute sve mjere zabrane, optužnica nije podignuta
Gotovo pet mjeseci nakon hapšenja, ukinute su sve mjere zabrane u predmetu Rudnik soli Tuzla, u kojoj su, između ostalih, uhapšeni predsjednik Socijaldemokrata (SD) Bosne i Hercegovine (BiH) Enver Bijedić i bivši direktor Rudnika soli Tuzla Aziz Čačković, saznaje Faktor.
12.07.2021. u 15:37
get url
text

Jedna od mjera zabrane podrazumijevala je da se Bijedić i Čačković, ne smiju sastajati ni kontaktirati s kolegama iz vrha stranke Edinom Delićem, Žarkom Vujovićem i Mirnesom Mujkićem.

Podsjećamo, akciju hapšenja 18. februara, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK), provela je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a pored Bijedića i Čačkovića, uhapšeni su Amir Tursunović i Amir Sušić, također kadrovi SD-a, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme Minning & Drilling iz Gračanice. Sve njih Tužilaštvo TK sumnjiči da su poslove izvođenja istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima, dodijelili firmi koja nema kapacitete za tu vrstu poslova.

Optužnica u ovom predmetu do danas nije podignuta, a firma Mining & Drilling počela je raditi posao koji je dobila na tenderu, jer je nakon tehničke, stručne i pravne kontrole rudarske inspekcije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i nadzornog organa Rudnika soli, utvrđeno da je firma pravno, tehnički i kadrovski osposobljena za obavljanje posla.

Također, Tužilaštvo TK u postupku je dva puta tražilo da se Bijediću zabrani obavljanje funkcije zastupnika u Zastupničkom domu BiH, ali je Kantonalni sud Tuzla to odbio.

- U toku postupka je više puta grubo prekršena presumpcija nevinosti od strane Tužilaštva TK. Prvi put se dogodilo da se pretresa centrala jednog političkog subjekta. Nama je bilo zabranjeno sastajanje, a svi smo članovi Predsjedništva SD-a. Ja sam saslušan u svojstvu svjedoka i oduzet mi je mobilni telefon na osnovu razgovora koji je prisluškivan prije godinu, što je nezakonito - kaže Edin Delić, potpredsjednik SD-a i načelnik Lukavca.

On ističe da se nakon isteka svih mjera zabrane ne vide obrisi niti jednog krivičnog djela, a također tvrdi, da je i bilo krivičnog djela, u tako "šlampavo" vođenom postupku uz kršenje zakona, čitava istraga bi bila upropaštena.

- Osim toga ističem i da je bilo grube zloupotrebe CMS sistema za dodjelu predmeta jer je taj predmet dodijeljen tužiocu Ćazimu Serhatliću, koji je imao interes u ovom predmetu. On je radio s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, a već vodi jedan postupak protiv Bijedića - kaže Delić.

On dodaje da je cilj predmeta Rudnik soli da se, ukoliko je to moguće, uništi SD kao politički subjekat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.