open-navfaktor-logo
search
Podržao novu Vladu
Nakon isključenja iz Naše stranke zastupnik u USK Jasmin Hušić pristupio NiP-u
Zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Hušić zvanično se pridružio Klubu Naroda i Pravde u Skupštini Unsko-sanskog kantona.
29.01.2024. u 09:04
get url
text

Takvom odlukom dodatno je ojačana pozicija NiP-a, ali i vladajuće koalicije koja je u decembru formirala aktuelnu Vladu Unsko-sanskog kantona, saopćio je NiP.

Hušić je nedavno isključen iz Naše stranke upravo jer je podržao novu Vladu USK koju predvodi SDA. 

Kako su naveli iz NiP-a, Jasmin Hušić je rođen 1977. godine u Velikoj Kladuši, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao pravne nauke na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Polaznik je brojnih međunarodnih i domaćih stručnih edukacija iz područja ustavnog prava, uprave i lokalne samouprave. Autor je većeg broja naučnih i stručnih radova i knjiga iz područja ustavnog i upravnog prava.

U svom obraćanju Hušić je kazao kako se odluka o izglasavanju nepovjerenja prethodnoj Vladi USK i podršci novoj Vladi pokazala kao ispravan potez iz perspektive cijelog Unsko-sanskog kantona,ali i svih jedinica lokalne samouprave.

Iz Kantonalnog odbora Naroda i Pravde Unsko-sanskog kantona navode kako se u posljednja tri mjeseca NiP-u pridružio i bivši gradonačelnik Bihaća i aktuelni zastupnik u Skupštini USK Šuhret Fazlić.

- Ove odluke zasigurno održavaju povjerenje u viziju NiP-a o posvećenosti jačanju demokratije. Kada je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u USK i Bosni i Hercegovini, država ali i stranka se suočava sa izazovima koji zahtijevaju zajednički napor svih političkih subjekata. Ovim je ojačana parlamentarna većina, ali je ojačana i pozicija Krajišnika na višim nivoima vlasti - kazao je Halil Bajramović, predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i Pravde USK.

VEZANI TEKST - Hušić: Naša stranka je oligarhijska, Forto je htio vlast sa SDA u USK, kako mogu sa SNSD-om i HDZ-om

Bajramović je dodao da je ogromna odgovornost biti dio vlasti, ali da su svojim dosadašnjim djelovanjem, a posebno kroz imenovanje kadrova na nivou Unsko-sanskog kantona i države, pokazali da vlast obnašaju u interesu građana i sa željom da se učine konkretna poboljšanja života građana.

- Ako pogledate ta imenovanja, vidjet ćete da ona apsolutno nisu primarno politička već se cijeni struka i ono što mi zagovaramo jeste da nas samo struka može izvući iz aktuelne situacije - dodao je Bajramović, saopćio je NiP.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH, kazao je kako su Krajišnici imenovanjem nove kantonalne vlade i jačanjem parlamentarne većine koja je podržava odlučili da interese Krajine stave iznad interesa stranaka iz kojih dolaze, ali i vlastitih sitnih interesa.

VEZANI TEKST - "Toliko o liberalnoj i demokratskoj Našoj stranci": Hušić će biti isključen jer je podržao Vladu USK

- Taj zajednički nastup pokazao se kao ključni, i u novom budžetu FBiH zajednički su osigurana značajna sredstva za Krajinu, da izdvojim putnu komunikaciju Bihać-Bosanska Krupa, put prema Cazinu, investicije u Nacionalni park Una, gradski bazen u Bihaću, a moguće i u Cazinu... Mi svojim dolaskom danas ovdje želimo da pokažemo da se sarajevocentrični odnos, koji je često zanemarivao Krajinu, mijenja isključivo zbog energije koja dolazi iz ovog dijela BiH. I mi dajemo svoji doprinos, ali inicijalna energija dolazi sa ovih prostora i ona je artikulisana kroz više različitih političkih projekata - rekao je Konaković na konferenciji za medije u Bihaću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.