open-navfaktor-logo
search
Izmjena liste
Nakon iskoraka bh. agencije: Koliko nas koraka dijeli do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe
Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe priča je koja u Bosni i Hercegovini traje godinama, a značajan korak ka tome napravila je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kada je nedavno predložila izmjenu liste opojnih droga. No s obzirom na to da smo i ranije proceduralno bili blizu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe jer se činilo da se niko ne protivi, zanimalo nas je koliko još koraka treba poduzeti da bi ovo zaživjelo u praksi nakon prijedloga Agencije.
08.10.2023. u 14:21
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

VEZANI TEKST - Nazire li se legalizacija kanabisa u BiH: Predložena izmjena liste gdje se konoplja briše iz tabele zabranjenih

Izmjena Liste opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora je na kosultacije upućena 11. septembra i predviđa da kanabis bude premješten iz tabele zabranjenih u tabelu supstanci i biljaka pod strogom kontrolom.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su nam kazali da listu donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a njenu izmjenu predlaže ova agencija i Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

Naveli su da su oni i pokrenuli proceduru u skladu s ovlaštenjima iz Zakona o sprečavanju i suzbinjaju zloupotrebe opojnih droga, te je prijedlog odluke o izmjeni liste opojnih droga upućen relevantnim institucijama da daju mišljenje.

Tako se sada čeka i mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, Agencije za ravnopravnost polova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH i Ureda za zakonodavstvo BiH.

Prema informacijama, po okončanju konsultacija, izmjena liste ide na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Iz Agencije za lijekove BiH očekuju da Vijeće ministara da zeleno svjetlo, i to što prije.

- Ovakva odluka je u skladu s međunarodnim konvencijama o kontroli nad opojnim drogama, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina, a Zakon o sprečavanju i suzbinjaju zloupotrebe opojnih droga je donesen upravo radi provođenja međunarodnih konvencija o kontroli nad opojnim drogama. Imajući to u vidu, odnosno da su ove konvencije sastavljene upravo s ciljem suzbijanja zloupotrebe droga, kao i da bi sa cijelim procesom, primjenom sigurnosnih kvaliteta, pacijenti koristili siguran i provjeren proizvod, Agencija očekuje da i Vijeće ministara BiH, kao odlučujuće tijelo, prepozna značaj i opravdanost upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i što prije da zeleno svjetlo – odgovor je iz Agencije za lijekove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.