open-navfaktor-logo
search
Šta je u pitanju
Nakon konstantnih kazni zbog cijena goriva i hrane, posljednji nalaz federalne inspekcije iznenađenje
Federalna inspekcija nekoliko mjeseci kontinuirano kontroliše benzinske pumpe i trgovine, i nakon što su inspektori konstatno otkrivali malverzacije s cijenama i kažnjavali firme, posljednji nalaz je bio iznenađenje.
20.08.2022. u 08:02
get url
text

- U inspekcijskim nadzorima izvršenim u periodu od 1. do 15. avgusta 2022. godine nisu uočene nepravilnosti u formiranju cijena motornih goriva i prehrambenih i neprehrambenih proizvoda sa liste iz Odluke Vlade FBiH – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Postavlja se pitanje da li su se sve benzinske pumpe i trgovine zaista vratili u zakonske okvire, ili inspekcija nije ovaj put stigla do onih čije su cijene neopravdane.

Stručnjak za gas Almir Bečarević, prokomentirao je da je inspekcija u RS-u naplatila skoro 1,5 milion KM kazni zbog načina formiranja cijena, a uredba koja se tiče marži je skoro ista kao u FBiH.

- Zaista jeste došlo do pada cijena goriva, ali su i dalje veliki rasponi pogotovo kad je u pitanju benzin super 98. Na gorivu super 95 raspon je 25 feninga, koliko je marža i odobrila, ali je kod 98-ice ogromna razlika. Ako gledamo nalaz inspekcije, ne znam da li je u pitanju to da svi poštuju pa je razlika samo u tome kada ko nabavi pa pusti gorivo. To ne mogu sa sigurnošću reći – kazao je Bečarević.

Istakao je da možemo vjerovati nalazu inspekcije, ali da postoji sumnja zbog razlike u cijeni derivata.

VEZANI TEKST - Inspektori na pumpama: Samo za ovaj mjesec uručit će 227.800 KM kazni zbog cijena

- Veliki je broj pumpi u FBiH, više od 700, i realno treba nekoliko mjeseci da ih se sve obiđe. Tako da podaci za jedan mjesec ne mogu biti ogledalo – dodao je Bečarević.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" Tuzla, istakla je da inspekcija, kada su u pitanju trgovine, kontroliše marže samo na ključne proizvode, a njih je teško kontrolisati u uvjetima svakodnevne promjene cijena.

- Marže i jesu niske na hljeb, ulje, mlijeko tako da zarade trgovaca i nema puno na tim proizvodima. Zarada je na onim drugim – napomenula je Bulić.

Od Federalne uprave za inspekcijske poslove očekujemo odgovor na pitanja koliko su benzinskih pumpi i trgovina kontrolisali u prvoj polovini ovog mjeseca i u kojim gradovima, te da li je ovakav nalaz, gdje nisu našli nepravilnosti, znak da su se svi vratili u okvire propisa ili je posrijedi nešto drugo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.