open-navfaktor-logo
search
Svjedok odbrane Džombića
Nakon Milorada Dodika i Željka Cvijanović u Okružnom sudu Banja Luka
Predsjednica entiteta Republika Srpska (RS) Željka Cvijanović svjedočila je danas u Okružnom sudu Banja Luka na suđenju bivšem premijeru RS-a Aleksandru Džombiću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja.
31.10.2022. u 13:01
get url
text

Džombiću se na teret stavljaju malverzacije u vezi dodjele kredita od 19,4 miliona KM zvorničkom preduzeću Energolinija, firmi iz grupacije Birač, iako je znao da je ta firma prezadužena.

Optužen je da je 2012. godine, svjestan svog uticaja, kršeći odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost Energolinije, potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke, kroz projekat za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, posredstvom Investiciono-razvojne banke RS-a (IRB) ovoj zvorničkoj firmi dodijeli sporni iznos.

Novac je samo djelimično iskorišten za tražene investicije, odnosno izgradnju kotla za prelazak sa gasa na čvrsto gorivo, a ostalo je iznijeto iz BiH.

Energolinija je kredit otplaćivala svega par mjeseci, a onda ga je na sebe preuzela Alumina, sestrinska firma iz grupacija Birač. Alumina je, kao jedan od jemaca, kredit plaćala do decembra 2014. godine.

Cvijanović je u navedenom periodu prvo bila ministrica, a u martu 2013. godine je naslijedila Džombića na mjestu premijera RS-a. Ona je danas u sudu govorila o značaju investicije koja je trebalo da se realizuje iz kreditnih sredstava, kao i značaju cijele grupacije Birač za entitetsku privredu.

Istakla je da je očuvanje ovog sistema bilo jedno od strateških pitanja Vlade RS-a, jer je u njemu radilo oko 1.800 ljudi, a još nekoliko hiljada radnika je bilo uključeno kroz firme vezanih djelatnosti.

- Razgovarali smo u Vladi šta je neophodno učiniti da bi se održao ovaj gigant, i kredit je bio prvi korak - rekla je Cvijanović.

Ona ja navela da se sve dešavalo u vrijeme svjetske ekonomske krize i tražilo se rješenje da se prelaskom na drugi energent smanje troškovi proizvodnje, a u Vladu su dolazile inicijative od lokalne i poslovne zajednice za spas Birača.

Podsjetila je da nije bila član Kreditnog odbora IRB-a RS-a, ali je kao član Vlade "razumjela kontekst i shvatila šta se dešava tamo".

- Neke informacije smo, doduše, saznali tek kasnije - rekla je Cvijanović.

Ona je govorila i o tome kako je Vlada RS-a, dok ju je ona vodila, u četiri navrata donosila zaključke da se olakša vraćanje kredita produžavanjem grejs perioda, ali i kako su "poslali" kontrolne organe - inspekciju i MUP RS-a, da utvrde presjek stanja. Nakon toga je odlučeno da Birač uđe u stečaj kako bi imali "sudski kontrolisan proces".

Također, traženo je da Alumina i IRB RS utvrde modalitet vraćanja kredita, međutim on nije realizovan zbog sudskih sporova koji su uslijedili.

- Sve intervencije prema ovom privrednom društvu su bile opravdane jer je to i danas jedan od najznačajnih sistema za privredu RS-a - kazala je Cvijanović.

Na pitanje tužioca Radenka Jankovića da li zna da su sredstva nenamjenski trošena, Cvijanović je odgovorila:

- Kasnije je Vlada RS-a dobila obavještenje od IRB-a RS da je bilo nenamjenskog trošenja kredita.

Tužilac Janković je konstatovao da je kredit sa kamatama u međuvremenu narastao na 20 miliona KM, te upitao Cvijanović – "ko će ga vratiti?"

- To ne mogu da pretpostavim – odgovorila je svjedokinja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.