open-navfaktor-logo
search
Općinsko vijeće Centar
Nakon napuštanja Kluba SDA: Velija Katica ne zna da više nije član stranke
Nosilac liste SDA u sarajevskoj općini Centar Velija Katica na Lokalnim izborima 2020. godine osvojio je najveći broj glasova ove stranke, ali je iznenada izašao iz Kluba SDA i sa Dženanom Muminovićem (DF) osnovao je Klub samostalnih vijećnika u Općinskom vijeću Centar.
09.03.2021. u 21:49
get url
text

- Velija Katica izašao je iz Kluba SDA u Općinskom vijeću Centar i on više nije član SDA. Tako ćemo postupiti prema svima koji napuste klub SDA jer jednostavno nemoguća je kombinacija da nakon istupanja iz SDA djeluje samostalno – komentar je Nedžada Ajnadžića, povjerenika SDA u Općini Centar.

Šta je rukovodilo Katicu da napusti Klub SDA, Ajnadžić nije znao reći, ali je pojasnio šta se dešava kada se osnuje klub samostalnih vijećnika.

- Novac iz budžeta za rad klubova vijećnika isplaćuje se političkim strankama, i to što dobiju moraju opravdati u šta je potrošeno. Međutim, klubovima samostalnih vijećnika novac se uplaćuje na njihove lične račune što je nonsens – pojasnio je Ajnadžić.

Velija Katica kaže da još ne zna da li je isključen iz SDA.

- Zvanično nisam dobio nikakav dokument iz SDA i po tome još nisam isključen. SDA je dobra stranka i nemam šta kazati, ali ima ljudi iz Izvršnog odbora SDA koji su me rušili u predizbornoj kampanji. Sve sam napisao u obrazloženju zašto napuštam Klub SDA. Nisu mi dali ni da budem kandidat za Gradsko vijeće Sarajeva kao iskusnom vijećniku u ovom poslu  – kaže Katica.

Katica dodaje da mu nije stalo ni do novca koji će dobijati zajedno sa Dženanom Muminovićem u Klubu saomstalnih vijećnika.

- U općinskom vijeću, pa ni u Gradu Sarajevo ne treba se baviti visokom politikom, već se rješavaju životni problemi građana. Kada vijećnici polože zakletvu, od tog trenutka mi smo ambasadori građana i da uradimo ono što smo im obećali u kampanji. U Klubu SDA imali su nekakav otklon prema meni, kao da sam strano tijelo i nisam se osjećao lijepo. Zato sam se odlučio da budem samostalni vijećnik jer imam veću slobodu u donošenju odluka i ne moram izvršavati stranačke zadatke, već pričati sa građanima šta oni misle da se treba uraditi. Nas dvojica mjesečno ćemo dobijati oko 700 maraka, ali nisam siguran je li to baš tačna cifra. Dobili smo i mali prostor kao Klub samostalnih vijećnika i sada ga trebamo urediti i da imamo gdje razgovarati sa građanima – kaže Katica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.