open-navfaktor-logo
search
Objavljeno uputstvo
Nakon odluke: Evo kako će sada biti birano 80 delegata iz kantona u Dom naroda FBiH
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine večeras je donijela odluku o rasporedu delegata iz kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH.
04.11.2022. u 19:40
get url
text

Naime, na hitnoj sjednici usvojeno je Uputstvo o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, te kriteriji i postupci popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Herecegovine. 

VEZANI TEKST - CIK usvojio uputstvo o popunjavanju Doma naroda FBiH, protiv bili Šantić i Arnautović

Ovo je uslijedilo nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakna BiH i amandmane na Ustav FBiH. Između ostalog je povećan broj delegata u Parlamentu FBiH i to tako što klubovi konstitutivnih naroda sada broje po 23 umjesto po 17 delegata, dok iz reda ostalih dolazi 11 umjesto sedam delegata.

Tako će sada Hercegovačko-neretvanski kanton davati devet delegata - pet iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jednog iz reda Bošnjaka i ostalih.

Iz Livanjskog kantona dolazit će tri delegata iz reda hrvatskog naroda, četiri iz reda srpskog, dok Bošnjaci i ostali daju po jednog.

Zapadnohercegovački kanton iz reda hrvatskog naroda daje četiri delegata, a Bošnjaci, Srbi i ostali daju po jednog delegata.

Iz Srednjobosanskog kantona dolaze četiri delegata iz reda hrvatskog naroda, dva iz bošnjačkog, te po jedan iz srpskog i iz reda ostalih.

Unsko-sanski kanton će dati tri delegata iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda srpskog, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih.

Iz Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda dolaze četiri delegata iz bošnjačkog naroda, dva iz hrvatskog, dva iz srpskog i jedan iz reda ostalih.

Iz Bosansko-podrinjskog kantona po jednog delegata daju Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali, a identičan je slučaj i sa Posavskim kantonom.

Kanton Sarajevo delegira četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda, pet iz srpskog, jednog iz hrvatskog i dva iz reda ostalih.

Iz Tuzlanskog kantona dolazi pet delegata Bošnjaka, tri Srbina, jedan Hrvat i jedan iz reda ostalih.

Kompletno uputstvo koje ima 48 stranica možete pogledati ovdje.

Uputstvo CIK-a

Kriteriji za popunu nedostajućih delegata su broj stanovnika iz reda nedostajućeg konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih po kantonima uzimajući u obzir apsolutni i procentualni broj stanovnika u odnosu na ukupan broj stanovnika, zatim kvalifikovanost političkih subjekata i broj osvojenih ličnih glasova kandidata.

Detaljnije o kriterijima i postupku popune možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.