open-navfaktor-logo
search
Iznio činjenice
Nakon odluke Vlade FBiH o UKC-u Tuzla: Premijer TK pisao OHR-u, Delegaciji EU i ambasadama
Povodom aktuelnih dešavanja u vezi razrješenjem Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, uputio je pismo adresirano na više ambasada u BiH, Ured visokog predstavnika i Delegaciju Evropske unije u BiH u kojem ih upoznaje sa činjenicama.
08.08.2023. u 15:56
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada TK na vanrednoj sjednici: Vlada FBiH odlukom o UKC-u Tuzla urušava ustavni i pravni poredak

U pismu, navode iz Vlade TK, premijer Halilagić izražava zabrinutost zbog imenovanja privremenog Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove UKC Tuzla od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Vlada FBiH na sjednici održanoj 2. avgusta, razriješila je Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji je imenovan na četverogodišnji mandat te imenovala privremeni Upravni odbor do okončanja konkursne procedure.

- Vlada Tuzlanskog kantona smatra da je Vlada FBiH grubo prekršila svoja ustavna i zakonska ovlaštenja donoseći rješenje o razrješenju zakonito imenovanog Upravnog odbora UKC-a Tuzla i imenovanjem privremenog Upravnog odbora. Nakon dugogodišnjih neuspjelih poziva Vladi FBiH za zaključenje ugovora o međusobnom regulisanju osnivačkih prava, obaveza i odgovornosti, shodno odlukama o preuzimanju osnivačkih prava, Vlada TK je u cilju ispunjenja ove obaveze zaključkom od 15. septembra 2022. godine prihvatila radnu verziju ugovora o regulisanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti suosnivača i proslijedila Vladi FBiH kao početnu verziju, uz poziv da se što prije pristupi zaključenju ugovora - navodi se u Halilagićevom pismu.

Upoznajući ambasadore sa slijedom događaja kada je u pitanju status UKC-a Tuzla premijer Halilagić u pismu navodi da Tuzlanski kanton, kao jedan od suosnivača, ispunjava sve obaveze prema UKC-u Tuzla, dok Federacija nikada nije preuzela niti jednu obavezu, osim u smislu imenovanja Uprave.

Također, naveo je Halilagić, Tuzlanski kanton na godišnjem nivou finansira rad UKC putem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK sa oko 120 miliona KM te obezbjeđuje značajna finansijska sredstava iz budžeta TK za nabavku potrebne medicinske opreme.

VEZANI TEKST - Vlada TK za godinu uložila 20 miliona KM u UKC Tuzla, Vlada FBiH smjenjuje i ispunjava želje HDZ-a

Naglasivši da posljednji postupci Vlade FBiH urušavaju ustavni i pravni poredak, premijer Halilagić ističe da Vlada TK u cjelosti osporava zakonitost razrješenja imenovanog Upravnog odbora kao i zakonitost imenovanja privremenih članova Upravnog odbora.

Kako je zajednički interes djelovanje institucija, pa i UKC Tuzla, u korist i za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine koji ostvaruju zdravstvenu zaštitu u ovoj ustanovi, a posebno građana TK, premijer u pismu apelira da, u cilju obezbjeđenja zaštite građana, prava i imovine TK u ovom predmetu, aktiviraju svoje mehanizme za praćenje procesa i na taj način doprinesu zaštiti interesa TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.