open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Nakon okončanja sudskog postupka: Kome će pripasti dva parkinga, Općini Stari Grad ili KJKP Rad
Službenici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom 12. juna otvorili su zapečaćene parkinge u sarajevskoj općini Stari Grad, koji su privremeno bili zatvoreni zbog hapšenja načelnika Ibrahima Hadžibajrića u okviru predmeta "Start", a već se razmatra ko će nakon što Agencija ne bude više upravljala parkinzima preuzeti odgovornost za njihovo upravljanje.
14.06.2023. u 18:44
get url
text
Parking na Trgu Austrije
Parking na Trgu Austrije

VEZANI TEKST - Škaljić: Počelo otvaranje zapečaćenih parkinga u općini Stari Grad

Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, kaže za Faktor da su parkinzi kojima upravlja Agencija za oduzetu imovinu u punom pogonu, a u KJKP Rad zainteresovani su da im se vrate dva parkinga kojima su ranije upravljali.

- Još su važeći ugovori u vezi sa upravljanjem parkinzima u našoj općini, a nije nam stigao nikakav dopis iz KJKP Rad. Ako nam se KJKP Rad obrati za vraćanje parkinga kojima su nekada upravljali i Općinsko vijeće treba utvrditi šta je pravni osnov za povrat parkinga. Koliko znam Općina Stari Grad je vlasnik tih parkinga i ne može sada neko reći dajte nama taj parking koji je upisan u vlasništvo Općine. Nakon isteka ugovora sa firmama koje su upravljale parkinzima Općinsko vijeće i Općina će razmatrati šta će se uraditi. Na sjednici Općinskog vijeća održanoj 12. juna već se razgovaralo da se formira općinska firma koja bi rukovodila svim parkinzima kao i podzemnom garažom kod Vijećnice i mislim da je to najbolje rješenje - pojašnjava Škaljić.

KJKP Rad nekada je upravljao oduzetim parkinzima na Trgu Austrije i kod Doma Oružanih snaga BiH i sada bi rado da im se vrate ovi parkinzi nakon okončanja sudskog postupka.

- Kako će se ovo okončati, teško je predvidjeti, ali je izvjesno da će o tome odlučiti Općina Stari Grad i Ministarstvo saobraćaja Vlade Kantona Sarajevo, a KJKP Rad će obavijestiti šta su odlučili! Spomenute parkinge Općina Stari Grad od našeg preduzeća oduzela je prije nekoliko godina jer je Općina imala udio u vlasništvu parcele na kojoj su parkinzi na Trgu Austrije i kod Doma Oružanih snaga BiH, tako je Sud poništio rješenje o gazdovanju Rada na ovim parkinzima i to je bila zakonita odluka. Voljeli bismo kada bi nam se na upravljanje vratila ova dva parkinga, ali ne znamo šta očekivati – izjavio je za Faktor Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Parkinzima će do okončanja sudskog procesa upravljati Agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

- Agencija će novac od naplaćenog parkiranja uplaćivati na poseban račun do okončanja postupka. Ukoliko se nakon okončanja sudskog postupka ljudi koji su vlasnici tih parkinga proglase krivim, onda zarada koja je ostvarena u tom periodu uplaćuje se u budžet Federacije BiH. Ukoliko se oslobode optužbi, naplaćeni novac od parkiranja vraća se vlasnicima firmi -  pojasnio je Škaljić.

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom zapečatila je 9. juna parkinge u općini Stari Grad kod Doma Oružanih snaga BiH, kod Vijećnice, na Trgu Austrije i dva parkinga na Baščaršiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.