open-navfaktor-logo
search
NSRS
Nakon ponoći usvojen Nacrt izbornog zakona RS
NSRS usvojila je i Zaključak kojim se poziva međunarodna zajednica da poništi Schmidtove izmjene Izbornog zakona, i to u roku sedam dana
Autor: Fena
29.03.2024. u 08:03
get url
text
Nacrt usvojen nakon ponoći
Nacrt usvojen nakon ponoći
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je nakon ponoći na sjednici usvojila Nacrt izbornog zakona RS - prijedlog zastupnika skupštinske većine.
Usvojen je Zaključak Кluba zastupnika SNSD-a o upućivanju Nacrta izbornog zakona RS-a na javnu raspravu, koja će biti provedena u roku od 15 dana. 
Nacrt zakona podržali su zastupnici skupštinske većine oko SNSD-a.
Odluka o usvajanju Nacrta izbornog zakona RS-a donijeta je nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.
NSRS usvojila je i Zaključak kojim se poziva međunarodna zajednica da poništi Schmidtove izmjene Izbornog zakona, i to u roku sedam dana, nakon čega bi se poništavanje zakona trebalo naći na sjednici državnog parlamenta.
Za usvajanje zaključaka glasalo je 46 zastupnika, dok ih je sedam bilo suzdržano.
Zaključci glase:
Glasanje u NSRS-u
1. Narodna skupština RS odlučila je da se Nacrt izbornog zakona RS uputi na javnu raspravu, jer se navedenim nacrtom zakona uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.
2. Nacrt zakona objavljen je na internet stranici Narodne skupštine RS.
3. Javna rasprava bit će sprovedena u roku od 15 dana.
4. Za organizovanje i sprovođenje javne rasprave zadužuje se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, koje se istovremeno obavezuje da dostavi Narodnoj skupštini, uz prijedlog zakona, izvještaj o rezultatima javne rasprave sa mišljenjima i prijedlozima iznesenim u istoj.
5. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku RS, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Narodne skupštine RS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.