open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Nakon poziva "Osmorke" da ih podrže: U narednim danima DF će donijeti odgovarajuću odluku
U narednim danima stranačka tijela će donijeti odgovarajuću odluku, kratko je odgovorio Dženan Đonlagić, generalni sekretar Demokratske fronte, na pitanje kako DF nastavlja i kako će se ponašati nakon što su ih iz "Osmorke" pozvali da podrže njihovog kandidata za predsjednika FBiH.
11.12.2022. u 17:16
get url
text

Ovaj poziv je uslijedio nakon što je SDA sa DF-om i jednim nezavisnim delegatom iz Tuzlanskog kantona dobila većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - Osmorka: Ostajemo na okupu i nastavljamo formiranje vlasti, odbijamo poziv SDA

Iz SDA su nakon žrijebanja u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine, koje je ovoj stranci donijelo još jednog delegata u Domu naroda, saopćili da će pozvati sve "relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača". Iz SDP-a je saopćeno da "Osmorka" odbija poziv SDA i pozivaju DF da "postupe odgovorno".

- Ovim putem pozivamo Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDPBiH kada su SDA i DF imali većinu. Naime, tada je SDPBiH, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz klub Srba u Domu naroda FBiH. Iako je SDPBiH imao tzv. "kontrolni paket" u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine – saopćili su jučer iz SDP-a.

Naveli su da od "DF-a očekujemo da odgovori recipročno i glasa za prijedlog 'Osmorke' za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom na to da je "Osmorka" dio nove entitetske većine".

Izjavu potpredsjednika DF-a i zastupnika te stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Zlatana Begića nismo uspjeli odbiti, ali je on odmah nakon saopćenja "Osmorke" na društvenim mrežama istakao da je, što se njega tiče, protiv razgovora s njima.

- Što se mene tiče, apsolutno sam protiv razgovora sa tzv. "Osmorkom" (od samog početka!) čak i o tome kakvo je vrijeme napolju, a kamoli o nekakvoj saradnji ili ne daj Bože o koaliciji. Pod svim okolnostima! Da prekinemo sva nagađanja i kalkulacije, što se mene tiče – napisao je Begić.

Stranke "Osmorke" sklopile su krajem novembra sporazum sa HDZ-om, koji ih je prethodno uvjetovao time da u koaliciji ne može biti DF.

- Nema uvjetovanja nikome, a naš jedini uvjet je da DF ne bude dio koalicije iz poznatih razloga – između ostalog je rekao lider HDZ-a Dragan Čović 16. novembra boraveći u Žepču.

Prije dvije godine je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, koja je dio "Osmorke", poručivao da on i njegova stranka na izborima gase Demokratsku frontu i Željka Komšića.

VEZANI TEKST - "Šestorka" u ZDK odbila ulazak HDZ-a u koaliciju, izbor nove Vlade do 24. decembra

U više navrata su davane izjave da je DF privjesak SDA.

Demokratsku frontu sada pozivaju da podrži kandidata "Osmorke" za potpredsjednika FBiH. Nadalje, nakon što je Demokratska fronta ZDK prije nekoliko dana odbila učešće u Vladi Zeničko-dobojskog kantona jer "Osmorka" želi i HDZBiH, danas je objelodanjeno da su uvažili stav DF-a pa odbili ulazak HDZ-a u koaliciju.

Komšić, o čijem se "gašenju" govorilo, na Općim izborima održanim 2. oktobra izabran je ponovo za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.