open-navfaktor-logo
search
Oni će 5. oktobra
Nakon prijetnji krivičnim prijavama: I Zastupnički dom zasjeda zbog ukidanja akciza
Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazao je sjednicu ovog doma za srijedu, 5. oktobar, a na dnevnom redu su samo izmjene Zakona o akcizama, kojim je predviđeno privremeno ukidanje akciza na gorivo čime bi ono trebalo biti jefitnije. 
27.09.2022. u 16:02
get url
text

Dogovor o ovoj sjednici za agenciju Srna je potvrdio predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović.

VEZANI TEKST - Izetbegović sazvao sjednicu Doma naroda na kojoj bi se ukinule akcize na gorivo i umanjio PDV

Ranije danas je Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda, za 4. oktobar zakazao hitnu sjednicu ovog doma posvećenu akcizama, ali i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se uvodi nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice, a 22 posto na luksuz, uz postojeću stopu od 17 posto na sve ostalo. 

Izetbegović je zakazao sjednicu Doma naroda nakon što predsjedavajući tog doma Nikola Špirić nije ispoštovao Poslovnik o radu i u propisanom roku udovoljio zahtjevu pet delegata za sazivanje hitne sjednice. 

I hitnu sjednicu Zastupničkog doma prošle sedmice je zatražilo 15 zastupnika, ali Radmanović nije sjednicu zakazao u roku koji je predviđen Poslovnikom o radu. 

Stoga je razmatrana mogućnost podnošenja krivičnih prijava i protiv Špirića i protiv Radmanovića. 

Komisija za usaglašavanje teksta izmjena Zakona o akcizama u BiH, koji je u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta BiH usvojen u različitom tekstu, nedavno je postigla saglasnost da akcize na gorivo budu ukinute na šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.