open-navfaktor-logo
search
BANUK
Nakon privatnih fakulteta, na red došle akademije: I Kurtćehajić sebi osnovao jednu
Danas je u Sarajevu održana press konferencija povodom osnivanja Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban".
08.07.2021. u 13:05
get url
text

Predsjednik novoosnovane Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" (BANUK) Suad Kurtćehajić je rekao da je ovo "važan historijski momenat da jedna zemlja koja ima svoju hiljadugodišnju tradiciju dobije naziv svoje akademije koji je u nominativu i koji odražava njenu multietničnost".

- Dvije stotine zadnjih godina se u našoj zemlji intenzivno razvija antibosanska politika i jako je važno okrenuti točak nazad i izgrađivati u Bosni i Hercegovini bosanske institucije. Jedan od ciljeva Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" je da bude proaktivna i da  pomogne državi Bosni i Hercegovini da se  zaustave dalji procesi njenog  urušavanja i predlože mehanizmi za njenu integraciju  na putu u bolju budućnost i ulazak u  Evropsku uniji i NATO pakt. Ova akademija treba biti koheziona snaga svim političkim i društvenim opcijama koje vole ovu zemlju a brana svim njenim protivnicima - kazao je predsjednik BANUK-a Kurtćehajić.

{$galerijaFotografija}

Kurtćehajić je pozvao na uzdržavanje od negativnih kritika prije nego što se načini bilo kakav korak.

Generalni sekretar Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" akademik Nedžad Korajlić smatra da je formiranje ove akademije važan trenutak za Bosnu i Hercegovinu, građane i cijelu akademsku zajednicu.

- Baviti se naukom u vremenu kada je ona stavljena u neki pozadinski plan, je ne samo porazno za nauku, ekonomiju, nego i za sve građane Bosne i Hercegovine. Samo jednim slobodnim i otvorenim sagledavanjem ovih i drugih problema, Bosna i Hercegovina može doživjeti prosperitet. Mnogo je važno da sa jednim racionalnim i planskim pristupom, te predlaganjem novih i održivih rješenja, možemo doprinijeti da mladi ne odlaze iz BiH - kazao je Korajlić.

Podpredsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „"Kulin ban" akademik Izet Mašić rekao je da je Bosanska akademija nauka i umjetnosti "Kulin ban" u svojim strateškim ciljevima zacrtala da timski i invidualno grupa eminentnih i referentnih naučnika započne proces reafirmacije mnogih od pobrojanih promašaja sistema u proteklom periodu i nauku u BiH učini u dogledno vrijeme referentnom i prepoznatljivom u svijetu.

- Imamo dobru osnovu i u Bosni, a i među brojnim bosanskohercegovačkim stručnjacima diljem svijeta, koji su već prepoznatljivi u oblastima u kojima prezentiraju svoja iskustva i postignuća. Možemo to postići putem naučnih projekata, naučnih skupova, naučne publicistike, pozivnih predavanja naših akademika, i slično - istakao je Mašić.

Na pitanje čemu osnivanje novih akademija nauka i umjetnosti pored ANUBiH koja je najviša naučna i umjetnička državna institucija Bosne i Hercegovine, Mašić ističe da je to pozitivna pojava koja će doprinijeti unapređenju novih akademika i obrazovnog sistema, te da i u susjednim, ali i evropskim zemljama postoji više ovakvih akademija.

20210708095420_0J4A3079.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.