open-navfaktor-logo
search
Cvijanović, Višković...
Nakon saslušanja u Tužilaštvu: Selak otkrio ko su osumnjičeni za napad na ustavni poredak BiH
Goran Selak, predsjednik SPS-a, dao je izjavu novinarima nakon što je dao iskaz u Tužilaštvu BiH u sklopu istrage o udaru na ustavni poredak.
20.12.2021. u 11:01
get url
text

Radi se o predmetu Tužilaštva BiH koji je formiran nakon što je NSRS usvojio zaključke o zakonima kojima bi se trebale "vratiti nadležnosti" entitetu RS.

- Dao sam izjavu da sam za jačanje institucija Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine. Rekao sam da da mi nismo učestvovali u kreiranju akata. Mi smo stava da treba razgovarati u BiH. Da se vide koje su to nadležnosti na neustavan način uzete RS-u - rekao je Selak.

VEZANI TEKST - Saslušanja političara iz RS-a zbog napada na ustavni poredak: U Tužilaštvo BiH stigao Goran Selak

Dodao je da je on za to "da sjednu sve tri strane i da se urade analize koje to institucije ne funkcioniraju i koje su to nadležnosti koje prave trošak za BiH za nisu funkcionalne".

Kazao je i da mu je rečeno da je on saslušan u svojstvu svjedoka, kao i da su još neke osobe već saslušane.

- Meni je rečeno da su osumnjčeni predstavnici svih stranaka, predsjednica RS-a, predsjednik Vlade RS-a i šefovi zastupničkih klubova. Sve partije koje su predlegači tih zaključaka, a to je vladajuća koalicija u RS-u. Tužilaštvo je predočilo sve materijale koje smo imali mi kao zastupnici. Rekli su mi ko su osumnjičeni - kazao je.

Dodao je kako on "ne vidi da je ovo bio napad na ustavni poredak".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.