open-navfaktor-logo
search
Rješavanje problema
Nakon sastanka s predstavnicima Vlade HNK sindikati odustali od štrajka upozorenja
Nakon troiposatnog sastanka predstavnika Vlade i šest sindikata budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sindikalisti su odustali od štrajka upozorenja, koji je bio najavljen za četvrtak.
26.10.2021. u 18:18
get url
text

Rečeno je i da su data čvrsta obećanja da će se početi raditi na rješavanju problema, prije svih isplate dugovanja prema budžetskim korisnicima na osnovu pravosnažnih presuda.

Predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja Edina Čomić navela je da je danas obećano da će se uskoro promijeniti uredba o otpremninama u osnovnom obrazovanju, uz najavu konkursa sredinom narednog mjeseca.

- Ostale stvari na kojima smo insistirali će se prema najavama iz Vlade rješavati kroz rebalans budžeta. Pristali smo i na to, te smo tako dali Vladi vremena i prostora. Vidjet ćemo šta će dalje biti i da li će se ispuniti svi zahtjevi. O povećanju plaća također se govorilo, ali u narednoj godini - kazala je Čomić.

Predsjednik Sindikata policije HNK-a Nail Balić jedini je koji nije zadovoljan ishodom sastanka. Kaže da niko nije iznio nijedan zvaničan podatak koji se odnosi na procenat povećanja plaća policiji.

FOTO: Anadolija

- Dato je obećanje da će se ponovo sjesti i razgovarati detaljnije na ovu temu. Vladu ponovo pozivam da shvati ozbiljno naše probleme. Naše članstvo je nezadovoljno i veliki pritisak je na Upravnom odboru sindikata, kao i na mene lično. Podsjećam, danas nedostaje 280 policijskih službenika, što Vladi godišnje donosi uštedu u iznosu između sedam i osam miliona maraka. Ne može se reći da novca nema. Podržavamo do kraja sve ostale sindikate u njihovoj borbi - poručio je Balić.

Slavka Lauša, predsjednika Sindikata učitelja posebno je obradovala konstatacija premijera HNK-a Nevenka Hercega, koji je rekao da je prioritet potpisivanje kolektivnog ugovora s ovim sindikatom. Obećano je i konačno izjednačavanje dohodaka za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

- Ohrabruje i odluka da se od 15. novembra raspiše konkurs za ljude koji su dugo zaposleni na određeno vrijeme. Zna se koji ljudi su prioritet. Neki rade već deset godina, a i dalje imaju ugovore na određeno vrijeme. Drago nam je i što će se, ako je vjerovati najavama, dugovanja po presudama riješiti rebalansom Budžeta - istakao je Lauš.

Poručeno je i kako samo jedinstveni kao danas svi sindikati mogu ostvariti sve svoje ciljeve i težnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.