open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Nakon Schmidtove odluke: Federacija dobila novu Vladu, Nermin Nikšić premijer
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH potvrđena je nova Vlada Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem. Za je bio 51 zastupnik, jedan suzdržan, a dva protiv. Prije glasanja sjednicu su napustili zastupnici SDA i DF-a. Ova vlada koju je imenovala predsjednica FBiH Lidija Bradara, a saglasnost dao potpredsjednik Igor Stojanović imenovana je bez potpisa drugog potpredsjednika Refika Lende. 
28.04.2023. u 15:48
get url
text

16: 40 - Sa 51 glasom za, jedan suzdržan i dva protiv potvrđena je nova Vlada Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem. Članovi nove vlade položili su zakletvu. 

16:38 - Zastupnici SDA napustili su sjednicu, nakon čega je predsjedavajuća zaključila raspravu i pozvala zastupnike da glasaju. 

16: 32 - Mirsad Zaimović (SDA) je podsjetio da su ponudili rješenja, a da zauzvrat nisu imali nikakvu reakciju da se zakaže sjednica Ustavno-pravne komisije. 

16.25 - Fahrudin Skopljak (SDA) je govorio kako se danas bira Vlada FBiH na koju potpis nije dao potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, odnosno, čiji je potpis zaobiđen.

- Zamislite da se to desilo Hrvatima, mislim da bismo prije tri mjeseca imali sjednicu Vijeća za implementaciju mira, vjerovatno i vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti. Zamislite da je predsjednik Bakir Izetbegović prije mjesec dana sjedio da ministrom vanjskih poslova recimo Irana i da je ministar Irana rekao kako se zalaže i učinit će sve sa predsjednikom Izetbegovićem da izborno zakonodavstvo u ovoj zemlji bude bazirano na šerijatskim propisima.

Bože sačuvaj šta bi se desilo, ko bi sve reagovao. Mi vidimo šta vi radite, samo što ovi diletanti iz petorke, šestorke, ne vide. Oni iz ogromne mržnje prema SDA, krv u očima im je kada se spomene SDA, ne vide šta radite i ogromne želje za fotelje - rekao je Skopljak.

16.10 - Zastupnik Nezir Pivić (SDA) se osvrnuo na nametanje odluka od Christiana Schmidta.

- Krenulo je u izbornoj noći nametanje a jučer je nastavljeno na brutalan način. Kratkotrajne izmjene u pravu ne postoje. To je štimanje. Jučer je bio pijačni dan pa smo dobili i izmjene Krivičnog zakona opširne i vrlo nejasne. Pozivam Schmidta da Tužilaštvu prijavi eventualne političke korupcije. Obećali ste programsku vladu, vidimo da je nametnuta vlada gdje se ministri mogu mijenjati iz minute u minute iz sata u sat - rekao je Pivić.

15.50 - Zastupnici Demokratske fronte napustili sjednicu.

To je izazvalo negodovanje jednog broja zastupnika. Među njima je najglasniji bio zastupnik Mahir Mešalić (DF) kazavši kako ne može iznositi ekspoze jer još nije izabran.

Ipak, predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić je omogućila Nikšiću da pročita ekspoze.

{$galerijaFotografija}

- Nadam se kako je pred nama period saradnje koji će dovesti do kvalitetnijeg života građana. Želja mi je da iznesem smjernice rada Vlade FBiH. Ovo je vrijeme brojnih izazova, rastuća inflacija, migranti, iseljavanje domaćeg stanovništva. Posljedice agresije na Ukrajinu ostavljaju dubok trag na domaće prilike. Moramo jednaku brigu povesti o svakom građaninu. Svima želim uspješan rad i napredak, opoziciju pozivam da nam bude korektiv, ali i da nudi rješenje.

Ne treba nam statistika da vidimo kako žive građani u FBiH, dovoljno je izaći na ulice. Treba da služimo narodu, a ne da njime vladamo. Držat ćemo otvorena vrata za sve zastupnike, otvorenost, iskrenost i saradnja nas sve treba krasiti - poručio je Nikšić.

 

DSC_7278.JPG
1 od 21
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.