open-navfaktor-logo
search
Težak test
Nakon SDA i DF-a i NES traži da se lista kandidata za sudiju Ustavnog suda pošalje Zastupničkom domu na odlučivanje
Iako je za današnju sjednicu Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH bio najavljen izbor kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH to se ipak nije desilo.
14.03.2023. u 19:49
get url
text

Sjednica je prekinuta prije tačke o utvrđivanju prijedloga kandidata i bit će nastavljena sutra.

VEZANI TEKST -  Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata

Kao što je poznato, komisija treba predložiti ime ili više imena kandidata Zastupničkom domu na glasanje za izbor novog sudije Ustavnog suda BiH. Prvorangirani kandidat je Marin Vukoja blizak HDZ-u i bez pravosudnog iskustva, a drugoplasirana je Sanela Gorušanović-Butigan, aktuelna članica VSTV-a.

Glasanje o kandidatu za novog sudiju Ustavnog suda BiH je i težak test nove koalicije pa je za sutra zbog ovog pitanja najavljen i sastanak lidera HDZ-a Dragana Čovića sa liderima SDP-a i SBiH Nerminom Nikšićem i Semirom Efendićem.

Član ove komisije koja će sutra odlučivati o kandidatu/kandidatima za sudiju Ustavnog suda BIH je i zastupnik Irfan Durić iz Narodnog evropskog saveza. Za "Slobodu Bosnu" Durić kaže da budući sudija Ustavnog suda BiH mora biti stručna i visokomoralna osoba koja nije povezana sa bilo kojom političkom partijom.

- Ustavni sud BiH je jedna od najbitnijih državnih institucija i posljednja linija pravne odbrane države. NES će dobro povesti računa kojeg će kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH podržati. To, prije svega, mora biti stručna i visokomoralna osoba koja nije povezana sa bilo kojom političkom partijom. Pozivamo naše partnere sa nivoa Federacije BiH da se rukovode istim principima prilikom odlučivanja. Stoga ćemo insistirati da se Zastupničkom domu FBiH dostavi kompletna lista, sa svim kandidatima koji su ispunili kriterije, te da zastupnici tokom konstruktivne rasprave izaberu najboljeg kandidata i imenuju u Ustavni sud BiH - kazao je za "Slobodnu Bosnu"

Članovi Komisije Eldar Čomor iz SDA i Dajana Čolić iz DF-a isto su tražili, a o čemu je Faktor danas pisao. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.