open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Nakon skoro deset sati rasprave: Prekinuta sjednica Zastupničkog doma FBiH, sutra glasanje o budžetu
Nakon skoro deset sati rasprave, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, nisu usvojili Budžet FBiH za 2023.
25.01.2023. u 21:48
get url
text

Razlog tome je što su "Osmorka" i HDZ predložili oko 50 amandmana, zbog čega zastupnici nisu imali dovoljno vremena da diskutuju o svakom od njih.

Predsjedavajuća ovog doma Mirjana Marinković – Lepić prekinula je sjednicu nakon usvojenog zaključka da se Vlada obaveže da dostavi izjašnjenje o uloženim amandmanima na Prijedlog ovogodišnjeg federalnog budžeta, nakon čega će zastupnici glasati o budžetu. Sjednica se nastavlja u 11 sati.

Podsjetimo, budžet Federacije BiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH, iznosi 6,7 milijardi KM i za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg budžeta.

Jedan od ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za ovu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih budžetom Federacije BiH, naveli su iz Vlade FBiH.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatran je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2023. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.