open-navfaktor-logo
search
Je li vlast u krizi
Nakon slavlja, krenuli problemi: Lideri "Trojke" ovih će dana poslati poziv za sastanak SNSD-u i HDZ-u
Autor: M. R. S.
30.03.2024. u 13:20
get url
text
Nepunih pet dana trajala je euforija zbog "zelenog svjetla" koje je Bosna i Hercegovina dobila za otvaranje pristupnih pregovora u EU, a onda su krenule ucjene i nastala je kriza.
"Zeleno svjetlo" smo dobili u četvrtak, 21. marta, stranke "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) slavile su do ponedjeljka kada su najavile nove razgovore koalicionih partnera kako bi nastavili evropski proces, a dan kasnije je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, što je izazvalo žestoko negodovanje HDZ-a, i prijetnje SNSD-a.
Lider SNSD-a je dao ultmatum "Trojci". Zaprijetio je blokadama rada instiucija Bosne i Hercegovine i razlazom s "Trojkom" ako sve odluke Schmidta ne budu poništene, američki, njemački, britanski ambasadori i Schmidt ne budu proglašeni neprijateljima i izbačeni iz BiH...
SNSD-u ne bi bio prvi put da blokira rad institucija BiH, a da iz njih uredno primaju plaće. Sada najava nove blokade dolazi u vrijeme kada tek treba zapeti na evropskom putu.
Postavlja se pitanje jesmo li stali, je li vlast u ozbiljnoj krizi, radi li se išta na ispunjavanju evropskih uvjeta.
Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u bh. Parlamentu je kratko odgovorio da su predsjednici stranaka "Trojke" prekjučer imali sastanak i da će vjerovatno ovih dana otići poziv ka SNSD-u i HDZ-u za sastanak partnera na državnom nivou.
O sastanku nam nije mogao govoriti ni Miroslav Vujičić, zamjenik predsjedavajuće Kluba zastupnika SNSD-a u bh. Parlamentu.
- Pretpostavljam da ima komunikacija između predsjednika svih stranaka, SNSD-a, HDZ-a i "Trojke" – dodao je Vujičić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.