open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Nakon spora zbog budžeta: Državni ministri u srijedu o izvozu peleta, razrješenju dva direktora, plinovodima
Nova sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon što prethodna u dva navrata nije održana, zakazana je za srijedu sa 110 tačaka dnevnog reda.
13.12.2022. u 07:53
get url
text

Posljednja redovna sjednica dva puta je otkazana jer dnevni red nisu podržali ministri iz HDZ-a s obzirom na to da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) nije na dnevni red želio uvrstiti nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2023. godinu.

Nacrta budžeta nema ni na dnevnom redu nove sjednice, a nije poznato da li će ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) ponovo insistirati na tome. No Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon što je objavio da će ova stranka sa HDZ-om i "Osmorkom" formirati novu državnu vlast, kazao je da će ove sedmice raditi na izradi stabilnog budžeta. Za to je potrebno da Fiskalno vijeće BiH usvoji novi trogodišnji Globalni fiskalni okvir, a to su već dva puta dosad odbili članovi Fiskalnog vijeća iz SNSD-a, među kojima je i Tegeltija.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) pripremio je za Vijeće ministara izmjene Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta kojim se, kako je rekao Košarac, na osnovu zaključka Vlade RS-a domaćim proizvođačima dozvoljava izvoz peleta u periodu od 60 dana.

Pred ministrima u srijedu bi se trebao naći Nacrt zakona o vanjskim poslovima, koji je nekoliko puta bio predlagan na dnevni red, ali i Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Razmatrat će se i informacija o problemima prijevoznika na graničnim prijelazima koji hitnu reakciju Vijeća ministara čekaju već sedam mjeseci.

Predviđen je drugi krug glasanja o plinovodima koji su stavljeni pod jednu tačku, i to o nacrtima osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma s Hrvatskom o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija", ali i sporazuma sa Srbijom o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija" koji je sporan.

Tu je, ponovo, zahtjev za razrješenje Muamera Bandića s dužnosti direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine jer je izabran za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i zahtjev za razrješenje Slavka Matića s pozicije direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH jer je i on izabran za zastupnika, ali u bh. Parlamentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.