open-navfaktor-logo
search
Priznao krivnju
Nakon sporazuma s Trifkovićem u slučaju ubistva policajaca, reagirao predsjednik policijskog sindikata u KS
AUTOR: Faktor
28.05.2024. u 16:24
get url
text
Marko Trifković je sporazumno priznao krivicu za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, krajem oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje, a tim povodom danas se oglasio Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.
- Sramno i sramotno! Samo to mogu da izjavim, kada je u pitanju prijedlog sporazuma o nagodbi na koji je pristalo postupajuće tužilaštvo sa saučesnikom krvoločnog ubice. Međutim, ukoliko je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo na ovaj način privolilo Trifkovića da dodatno svjedoči protiv direktnih ubica policajaca, onda, ostavljam tužilaštvu na volju da u ovom mukotrpnom šestogodišnjem predmetu donese i ovakav sporazum - kaže Viktor Ćatić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.
Podsjećamo, ovim sporazumom za Trifkovića je predviđena kazna u trajanju od 15 godina, jer se on ne tereti da je pucao na policajce.
Iskreno se nadam, dodaje Ćatić, da će ubrzo i doći do okončanja ovog maratonskog procesa u kojem će krvoločne ubice biti presuđeni srazmjerno u skladu sa djelom koje su počinili, što opet ne sumnjam da će nadležni sud odlučiti prilikom odmjeravanja i izricanja kazne.
- Moram da istaknem da je posao policajca jako stresan i da su policajci svakodnevno izloženi riziku, što od kriminalaca, to i od raznoraznih zlonamjernih osoba koji su se ogriješili o bilo koji provedbeni propis kojim instrumentuje policija. Ne mislim samo na krivična djela, nego i na prekršaje. Motivi su razni, a u konačnici imamo da su nam policajci oboljeli, da ih ubijaju, ali i da ne dočekaju zasluženu penziju jer obolijevaju i umiru faktički na službi. Samo u prošlom mjesecu u MUP-u Kantona Sarajevo su preminula dvojica naših kolega u četrdesetim godinama života. Mislim da to govori u kakvim uslovima rade policajci - naveo je Ćatić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.