open-navfaktor-logo
search
VSTV
Nakon što je oslobođena optužbi: Ukinuta suspenzija sutkinji Azri Miletić
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) obustavila je privremeno udaljenje od vršenja dužnosti za sutkinju Državnog suda Azru Miletić, koja je nedavno pravosnažno slobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od sudije.
25.01.2022. u 10:11
get url
text

Prvostepena disciplinska komisija je donijela odluku kojom je obustavljeno privremeno udaljenje sudije Azre Miletić, na temelju prijedloga njene punomoćnice, koja je priložila i pravosnažnu oslobađajuću odluku, naveli su u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz VSTV-a.

Po zahtjevu Ureda disciplinskog tužica, Disciplisnka komisija VSTV-a je u februaru 2015. donijela odluku o privremenom udaljenju sutkinje Miletić, koja je produžena u junu te godine.

Sarajevski Kantonalni sud je nedavno kao neosnovanu odbio žalbu Kantonalnog tužilaštva i potvrdio presudu Općinskog suda u Sarajevu od 21. januara 2021. kojom je Miletić oslobođena optužbi da je tokom 2014. i 2015. primila obećanje dara, te 5.000 eura, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Kako je ranije navedeno u optužnici, S-1 je kao posrednik stupio u kontakt s Ramom Brkićem i Senadom Šabićem, kojima je u to vrijeme bilo suđeno za organizovani kriminal, neovlašteni promet drogama i druga djela, dok je Miletić za obećani dar trebalo da oslobodi Brkića i Šabića ili smanji kazne na koje su bili osuđeni.

Pored toga, nije dokazano da je Miletić kršila Zakon o krivičnom postupku (ZKP) postupajući kao sudija Apelacionog odjeljenja.

Postupak protiv Miletć se najprije vodio u Državnom sudu, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida prvostepena presuda po kojoj je Miletić bila osuđena na dvije i po godine zatvora te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.