open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravstvo TK
Nakon što je provedena 31 analiza: Voda sa osam javnih česmi u TK nije za piće, donosimo kompletan spisak
Prisustvo enterokoknih bakterija govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće.
Autor: J. B.
27.03.2024. u 15:46
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona tokom marta izvršio je analizu vode sa 31 javne česme s područja Tuzlanskog kantona. Nakon analize utvrđeno je da voda s osam javnih česama nije bakteriološki ispravna i njena upotreba predstavlja zdravstveni rizik za građene.
Voda nije bakteriološki ispravna na pet česama u Tuzli, a to su Kiseljak prirodna mineralna voda, Hum Miladije, Sumporna voda Miladije, Ječmište i Jurišička česma. Tokođer, analiza je pokazala da su zdravstveno neispravne i vode sa česmi Bukovik Gornji u Srebreniku,
Avdićkuša česmi u Klokotnici na području Doboj Istoka, kao i Hajr voda u Donjim Vukovijama kod Kalesije.
Iz ZJZ TK saopćili su da prisustvo enterokoknih bakterija govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće.
S druge strane, zdravstveno ispravna je voda na česmama koje se nalaze na lokalitetima: Par Selo - Tuzla, Slavinovići - Tuzla, Lipa Mosnik - Tuzla, Obodnica Marinovići - Tuzla, Dokanj - Tuzla, Kotornica - Živinice, Djedovača - Živinice, Hajr voda Šerići - Živinice, Tito i Alija - Banovići, Karabašić H. Enveru Erax Invest - Banovići, Kukuruzi Mionica III - Gradačac, Zrnić Ševko Vida II - Gradačac, Tursun Stjepan Polje - Gračanica, Cerić Orahovica - Gračanica, Petrak - Lukavac, Barutni - Lukavac, Majdan Modrac - Lukavac, Avdina i Ajšina voda Luka - Srebrenik, Marinuša - Sapna, Terzikuša - Teočak, Vitalj - Kladanj, Alijna voda Mihatovići - Tuzla i Kapavac - Čelić.
- Mi građanima stojimo na raspolaganju za sva pitanja. Važno je da, ako inspekcija utvrdi da voda nije za piće, da se to poštuje. Građani često pomisle: "Pa pijem cijeli život vodu sa nekog izvora i ništa mi nije bilo, zašto sad da ne pijem". Podcrtavam, voda koja ima mikrobiološko zagađenje može negativno utjecati na zdravlje - kaže Nadina Nuhbegović, specijalista higijene i zdravstvene zaštite iz ZJZ TK.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.