open-navfaktor-logo
search
MIZ Čajniče
Nakon što je više puta rušena, obnovljena džamija Maldovan Ali-paše Čelje
U Međurječju, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Čajniče, danas je u prisustvu velikog broja vjernika svečano otvorena obnovljena džamija Maldovan Ali-paše Čelje, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.
10.09.2022. u 13:44
get url
text
otvorenje džamije u Međurječju
otvorenje džamije u Međurječju

Otvorenju su, između ostalih, prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prof. dr. Muharem Adilović, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam MIZ Čajniče Avdo-ef. Šišić, predsjednica Izvršnog odbora MIZ Čajniče Anera Zagrljača, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća, načelnik Čajniča Goran Karadžić, imami i drugi gosti.

Prof. dr. Muharem Adilović, prenoseći selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, naglasio je kako je džamija u Međurječju izvor svjetlosti i duhovnosti.

- Izgradnja džamije nije izgradnja bilo kojeg objekta, nego je posebna. Izgradnja džamije je potvrda našeg imana, izgradnja džamije je odluka da ustrajemo u našem identitetu i privrženosti islamu. Mi danas potvrđujemo da smo dobri vjernici - kazao je Adilović.

Prisutne je pozvao na odgovoran odnos prema džamiji.

- Danas podignute glave kažemo da smo priveli kraju još jedan hajrat. Ali, moramo imati na umu da džamija obavezuje. Džamije se ne grade radi sebe, nego radi onih koji će u njih dolaziti. Nemojmo dozvoliti da ova džamija bude prekrivena paučinom, oživimo je našim prisustvom i ibadetima. Vratimo se džamiji, jer je vraćanje džamiji vraćanje svemu onome što je nama kao ljudima potrebno - poručio je, između ostalog, Adilović.

Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić naglasio je da je obnova i otvaranje porušenih džamija zapravo uzdizanje naroda, kojim pokazuje da zna ko je i koje su mu vrijednosti.

- Mi smo ponosni i dostojanstveni, gradimo našu domovinu. Važno je naglasiti da je ovo sedmo otvorenje ove godine na području našeg muftijstva, sutra imamo još jedno u Ustikolini, čime ćemo zaokružiti lijep proces. Hvala Dragom Bogu što je dao da budemo generacija koja će uzdizanjem džamija uzdizati sebe - poručio je muftija Pitić.

Glavni imam Avdo-ef. Šišić ukazao je na značaj džamije u životu vjernika.

- Džamije su mjesta gdje se vjernici okupljaju, radi ibadeta, ali i međusobnog upoznavanja i zbližavanja. Džamije su rasadnici znanja, svjetionici vjere i mjesto gdje se podiže čovjek. Sretni smo što otvaramo ovu džamiju, i što smo baš mi ti koji svjedoče ovom momentu - kazao je danas glavni imam Šišić.

Predsjednica Izvršnog odbora Zagrljača posebno je zahvalila vakifima, ali i svim ljudima koji su doprinijeli da ova džamija danas sija u punom sjaju.

- Ova ljepotica je više puta rušena, kao i druge naše džamije. Dočekali smo da je vidimo uspravnu, u njenom prvobitnom izgledu, zahvalni smo na tome - izjavila je ona.

U ime Građevinskog odbora obratio se Kasim Čeljo, podsjetivši da je džamija izgrađena 1763. godine, te da je tokom 20. stoljeća tri puta je rušena: 1914. godine, 1943. godine i 1992. godine.

- Kamen-temeljac za njenu obnovu postavili smo u septembru 2011. godine. Mi nismo mislili samo na sadašnjost, džamiju smo obnovili zbog budućnosti. Ova naša džamija ima više dimenzija, ona je džamija, nacionalni spomenik i biblioteka, stoga je njena vrijednost posebna - kazao je on. 

Kasimu i Nazifu Čelji su, za njihov doprinos u Građevinskom odboru, uručeni i prigodni pokloni.

Premijerka Aida Obuća je prisutnim čestitala na radosti otvorenja džamije, kazavši da džamija u Međurječju jedna od vrijednosti Bosansko-podrinjskog kantona.

- Ova džamija je ljepotica kojoj će se diviti i generacije poslije nas. Nadam se da će nas ova džamija zbližavati i da ćemo iz nje širiti bošnjačko jedinstvo - kazala je Obuća.

Gradnja mira, tolerancije i suživota, obaveza je svih nas, poručio je danas načelnik Karadžić.

- U budućnosti u ovom događaju trebamo tražiti primjer kako zajednički graditi. Svjesni smo onoga što vrijedi, i mi na ovim prostorima ne možemo živjeti jedni bez drugih. Budućnost nam ne smije biti poput prošlosti, ona mora biti bolja i ljepša, za nas i našu djecu. Mi bez opstanka na ovim prostorima, vjerskog i kulturnog, ništa ne bi značili - istakao je on. 

Džamija je jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini, a pored vjerske, ima i kulturno-historijsku vrijednost, stoga je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.