open-navfaktor-logo
search
Sigurnosne provjere
Nakon što ju je Sud dvaput odbio: Tužilaštvo ponovo podiglo optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, te Muriza Druškića, zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa sigurnosnim provjerama.
17.02.2021. u 15:01
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine ranije je odbio potvrditi optužnicu u istom predmetu, jer, kako je tada rečeno iz te pravosudne institucije, nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

VEZANI TEKST - Novi udar na državu: Tužilaštvo BiH vrši pritisak, kome se želi omogućiti pristup tajnim podacima?

Na tu odluku Tužilaštvo je uložilo žalbu, da bi i Vanpretresno vijeće Suda BiH potvrdilo prvobitnu odluku sudije za prethodno saslušanje, te optužnicu u cijelosti odbilo kao neosnovanu.

- Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. KZBiH - naveli su iz Suda.

Iz Tužilaštva su, međutim, danas potvrdili da su podigli novu optužnicu i uputili je Sudu na potvrđivanje.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nakon vraćanja predmeta u fazu istrage u predmetu protiv Mehmedagić Osmana, Cikotić Selme i Druškić Muriza, poduzelo dodatne istražne radnje, nakon čega je 17. februara, ponovo podiglo optužnicu protiv navedenih, te istu uputilo Sudu Bosne i Hercegovine - kazao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo krenulo na sve ili ništa: Pravosudni progon anonimnim prijavama, Dodik i Čović dobili pomagače u Sarajevu

Podsjetimo, nakon donošenja odluke o odbijanju optužnice protiv Mehmedagića i ostalih, a zbog pojedinih medijskih konstrukcija, iz Suda BiH su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su pozvali sve relevantne institucije da izvrše uvid u ovaj predmet.

- Zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda Bosne i Hercegovine, kojima je cilj obezvrijediti ugled i autoritet Državnog suda, iz razloga razvijene institucionalne transparentnosti, Sud Bosne i Hercegovine poziva relevantne međunarodne institucije, Misiju OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, Delegaciju Evropske unije i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

- Sud Bosne i Hercegovine odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja izvršavati svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu Zakona i raspoloživih dokaza - naveli su tada iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.