open-navfaktor-logo
search
Ispraćaj žrtava
Nakon svega, najveća radost majke je "pronaći bar jednu kost i zamotati u najljepšu svilu"
Ako ne pronađemo kosti, ako zločinci ne izađu pred lice pravde, ja moram mojim unučadima ostaviti da se dalje bore. A bilo bi mi žao. Želim da sva omladina BiH imaju bolju i sretniji budućnost, rekla je Subašić
09.07.2019. u 13:10
get url
text

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa", prisustvovala je danas ispraćaju 33 žrtve genocida u Srebrenici pred zgradom predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

-Najveća je radost jedne majke na svijetu poslije svega kada pronađe jednu kost. Često mi kažu: "Da mi je pronaći barem jednu kost da je zamotam u najljepšu svilu". Nažalost, mnoge umru, a ne dožive da nađu tu jednu kost i da je zamotaju u najljepšu svilu. Ja bih zato poručila svim ljudima BiH koji znaju za masovne grobnice da kažu, da obraduju majku, da l' ona bila Munira, Mara, Ana, ona jedva čeka da pronađe kost i to bi bila najbolja poruka za našu djecu koja ostaju iza nas. Da im ne ostavljamo teret. Ako ne pronađemo kosti, ako zločinci ne izađu pred lice pravde, ja moram mojim unučadima ostaviti da se dalje bore. A bilo bi mi žao. Želim da sva omladina BiH imaju bolju i sretniji budućnost nego što smo imali mi i nego što su imali oni koji su sad u kamionu i koji su u Potočarima i koji leže ne znam gdje i na kojem mjestu - rekla je Subašić.

Predsjednica Udruženja Žene Podrinja - Bratunac  Šuhra Sinanović je kazala kako je danas došla pred Predsjedništvo BiH da isprati 33 tijela na vječiti smiraj u Memorijalni centar Potočari.

Šuhra Sinanović

-Prije 24 godine bili su živi, krenuli su put slobode, da nađu slobodnu teritoriju, Tuzlu, međutim, nažalost nisu dočekali tu slobodu. Danas nakon 24 godine vraćaju se u tabutima i da bi se ukopali 11. jula. Koliko će nam još trebati da ukopamo sva tijela, ko zna. Danas je ovdje dječak od 16 godina, za 24 godine bio bi porodičan čovjek, imao bi svoju porodicu, ali nažalost njega će njegova majka spustit u kabur - rekla nam je Sinanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.