open-navfaktor-logo
search
Afera "Potkivanje"
Nakon Tegeltijinog obećanja Aleševiću: Burzić i Kešelj četiri puta urgirale da se ubrza predmet
Sastanak Tegeltija-Pandža-Alešević održan je 23. novembra 2018. godine
06.06.2019. u 23:03
get url
text

Donedavna glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić tvrdila je da je za Nermina Aleševića prvi put čula kada joj je poslao tortu sa brojem predmeta.

- Nikad me niko nije u vezi s njim kontaktirao, čak ni urgenciju nije poslao u vezi s tim predmetom - kazala je Dalida Burzić 21. maja ove godine za Dnevni avaz.

Ta tvrdnja, piše Žurnal, nije istinita. Dokumenti koji su na raspolaganju Tužilaštvu BiH dokazuju da se Dalida Burzić, kako piše Žurnal, itekako interesirala za predmet koji joj je, prema Avazu, bio nepoznat.

Tekst u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Naime, dva puta je bivša glavna sarajevska kantonalna tužiteljica slala pisane urgencije da se ubrza rad na predmetu o kojem su u novembru prošle godine, u kafani, razgovarali predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, biznismen Nermin Alešević i inspektor SIPA-e Marko Pandža. Osim tadašnje glavne sarajevske kantonalne tužiteljice Burzić, dvije je urgencije poslala i njena nasljednica Anika Kešelj. Sve urgencije su poslane nakon što je Milan Tegeltija, u kafani, obećao Nerminu Aleševiću da će „vidjeti s Dalidom“ detalje predmeta na čije sporo rješavanje se žalio biznismen iz Velike Kladuše. Tegeltija se, podsjećamo, sa Aleševićem sreo uz posredovanje inspektora SIPA-e Marka Pandže koji je, u ime Milana Tegeltije, primio mito.

- Potrebno je da Uredu Glavne tužiteljice dostavite informaciju o stanju predmeta broj gornji (T09 0 KTO 0112075 17) u kojem ste postupali kao tužilac - piše u dokumentu kojeg je Dalida Burzić poslala 27. februara 2019. godine, odnosno, tri mjeseca nakon što je u banjalučkoj kafani predsjednik VSTV-a obećao Aleševiću da će "vidjeti sa Dalidom" u kojoj je fazi baš ovaj predmet.

Petnaest dana kasnije, Dalida Burzić je ponovo pisala. Sada je na dokumentu pisalo – urgencija.

- Urgiramo postupanje po dopisu Ureda GKT od 27. 2. 2019. godine - pisalo je u dopisu glavne tužiteljice Kantona Sarajevo – Dalide Burzić, sačinjenom 15. marta 2019. godine.

Kako je vrijeme odmicalo, Dalida Burzić i njena vd nasljednica Anika Kešelj bivale su sve nervoznije. Uslijedila je nova urgencija.

- Ured Glavne kantonalne tužiteljice dana 27.2. 2019. godine zatražio je dostavljanje informacije o predmetu broj gornji, u kojem ste postupajući tužilac, kao i informacije da li je završeno vještačenje. S obzirom da niste dostavili tražene informacije – urgiramo na postupanje - piše u aktu od 25. 3. 2019. godine koji je potpisala zamjenica Dalide Burzić – Anika Kešelj.

Uslijedila je, potom, nova urgencija. U aktu od 3. aprila 2019. godine, Anika Kešelj je poslala novu urgenciju da postupajući tužilac odgovori u kojoj je fazi predmet o kojem je Milan Tegeltija, prije samog potkivanja, razgovarao sa biznismenom Aleševićem.

I predsjednik VSTV-a je, posljednjih dana, zaobilazio istinu. Tegeltija je, naime, tvrdio, da se sa inspektorom Pandžom sreo na intervenciju svog kuma Vladimira Jurišića.

No, Žurnal je u posjedu dokumenta koji dokazuje da je Tegeltija 13. novembra 2018. godine obavio telefonski razgovor sa Markom Pandžom, nakon čega je imao i nekoliko prepiski s njim, u kojima su dogovarali detalje sastanka sa Nerminom Aleševićem.

Sastanak Tegeltija-Pandža-Alešević održan je 23. novembra 2018. godine i tada je Pandža kazao Tegeltiji : „Mića, ovo je čovjek o kojem smo pričali“. Tegeltija se, ukratko, raspitivao o predmetu, te je kazao da Alešević proslijedi broj predmeta Marku Pandži, te ime postupajućeg tužioca, a da će on nakon toga vidjeti sa Dalidom. Uslijedili su, potom, praznici u decembru i januaru, a Dalida Burzić se, kako je Tegeltija i obećao u kafani, počela interesirati za predmet krajem februara 2019. godine. Tri mjeseca nakon potkivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.