open-navfaktor-logo
search
Srušena 1992. godine
Nakon tri decenije: Čaršijska džamija u centru Bosanske Dubice krajem jula otvara vrata vjernicima
AUTOR: Fena
30.06.2024. u 10:16
get url
text
FOTO: Fena
Tokom rata svi muslimanski vjerski objekti u Bosanskoj Dubici bili su porušeni a na njihovim temeljima započeta izgradnja drugih objekata.
Brzim djelovanjem Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini spriječeno je potpuno gubljenje zemljišta gdje su nekada postojale džamije, koje je potom vraćeno u vlasništvo Islamske zajednice a ubrzo je otpočeo rad na obnovi nekadašnjih vjerskih objekata na mjesta gdje su stoljećima bili.
Revitalizacija je bila dugotrajan i težak proces, danas su svi objekti uspješno obnovljeni a posljednji od njih Čaršijska džamija u samom centru grada bit će svečano otvorena krajem jula ove godine.
- Čaršijska džamija je srušena 1992. godine, a 1994. je prodato njeno zemljište o čemu svjedoči dokument u čijem smo posjedu i znamo ko nas je zastupao u tom procesu. Tek 2008. godine uspjeli smo vratiti zemljište na kojem je bila planirana zgrada, dok je iz grunta katastra u potpunosti bila izbrisana džamija. Nakon što smo vratili zemljište, otpočeli smo s radom na ponovnoj izgradnji ove džamije i evo 2024. godine završavamo upotrebnu dozvolu nakon čega ćemo dobiti uknjižen ovaj vjerski objekat - kaže glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica Safet ef. Beganović. 
Džamija je izgrađena u 17. stoljeću, 1883. godine je vršeno njeno prvo renoviranje, zatim se spominje i renoviranje u 1971. godini, dok je sada 2024. godine okončan proces njene obnove koja je započela 2008. godine postavljanjem kamena temeljca.
- Ukupna vrijednost projekta iznosi više od pola miliona konvertibilnih maraka, a izvođač radova je bila firma Dola iz Cazina. Imat ćemo bogat višednevni program obilježavanja njenog ponovog otvorenja, a centralna svečanost bit će upriličena na Gradskom trgu preko puta džamije, gdje ćemo postaviti binu i održati koncert duhovne muzike na kojem će nastupiti hafiz Aziz Alili - kaže Beganović.
Dodaje da su Bošnjaci nakon 24 godine od povratka u taj grad postali nezaobilazan faktor u Bosanskoj Dubici, što s ponosom ističe. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.